Pohodniki iz Nanosa na Triglav

Nanos

Vztrajnost je marljivost in marljivost je moč homogene, predvsem pa domoljubne skupine, katero že desetletje s skupnimi močmi gradimo pohodniki iz Nanosa na Triglav!

Ne glede na to, ali je pohod jubilejen ali ne, je vsak po svoje čudovit in posebej namemben. Je težak in zelo naporen, vendar za domoljubne pripadnike nekaj svojevrstnega in posebnega!
Tudi letos smo pohod, kateri je že enajsti zapored pohodniki pod okriljem veteranskih organizacij območnih združenj OZVVS in OZ za vrednote NOB Ajdovščina/Vipava, več kot z odliko opravili.

Pohod, katerega vsako leto vodimo pod geslom: »Po poteh spomina in opomina vojn iz leta 1941-1945 in 1990-1991«, smo pričeli v ponedeljek 06. julij 2015 s prelepim jasnim jutrom izpred obeležij vojn ob Vojkovi koči na Nanosu. Slavnostno nas je nagovoril in pozdravil predsednik OZVVS Ajdovščina/Vipava g. Ivan Marc. Prav tako nam je v pismu, pozdravne besede namenil tov. Božo Novak, predsednik OZ za vrednote NOB obeh občin.

Letošnji pohod sta zaznamovala naša posebna gosta, kar si pohodniki štejemo v veliko čast! To sta bila General Major Slovenske vojske, g. mag. Alojz Štajner in Polkovnik Slovenske vojske g. Emil Velikonja iz Tihe Doline na Predmeji. Spoštovani general je z nami več kot uspešno prehodil prvi dan etape cca 43km dolgo pot od Nanosa do Tihe doline na Predmeji.

Na vrh naše domovine TRIGLAV, smo v prelepem jutru stopili v petek 10. Julij 2015 ob natanko 10 uri in 21 minut. Zaključek pohoda pa smo zaokrožili med več tisočero množico pohodnikov in obiskovalcev zaključne prireditve na Pokljuki (Rudno Polje), v soboto 11. Julij 2015 ob 13 uri! Uspešno smo se veseli, vendar vidno utrujeni s težkimi nogami vrnili v Vipavsko dolino isti dan okrog 18 ure.

Tako kot vsako leto, smo tudi letos prisostvovali na osrednji veliki proslavi na Pokljuki, katero je zaznamovala kar dvojna obletnica: »70 let zmage nad nacizmom in fašizmom, ter 30 let spominskih pohodov, v spomin pristopa treh partizanskih patrulj v letu 1944 na vrh TRIGLAVA in njegovo osvoboditev.

Dan prej na Kredarici se pohodniki Nanos – Triglav združimo s pohodniki iz Pokljuke, Ankarana, Radovljice, Cerja, Kuma Predjamskega Gradu in Maribora, ter ostalimi pohodniki! Med njimi so bili visoki predstavniki oblasti, predvsem pa kar trije generali SV. Sedanji načelnik general štaba SV Andrej Osterman, Predsednik zveze slovenskih častnikov (ZSČ) Alojz Štajner in predsednik ZVVS Ladislav Lipič.

Med obiskovalci so tudi predsedniki vojaških, policijskih veteranskih in borčevskih območnih združenj, ter  ostali pohodniki ter tujci.

Seveda ne smem pozabiti naše pohodnike spremljevalce iz Vipavskega območnega združenja OZVVS Ajdovščina/Vipava, pod vodstvom Ivana Marca, kateri na pot krenejo iz Rudnega Polja proti Triglavu, kjer nas vsako leto obiščejo na Kredarici.

Posebno pozornost so na proslavi na Kredarici bili deležni še živeči partizani iz patrulje Jeseniško Bohinjskega Odreda, katera je 20.10. 1944 v zimskih razmerah dokončno osvojila vrh in izobesila Slovensko zastavo na Aljaževem stolpu.
To so bili: Angelca Vidic – Vlasta, Bogo Tavčar – Svarun (fotograf) in Ivan Gradišek – Dimitrij!

Da bi bilo presenečenje popolno, sva z organizatorjem omenjenim trem predstavila imitacijo njih samih. Za to je poskrbelo kulturno društvo TRIGLAV. Imitirali so sedem člansko patruljo z vso opremo in orožjem kot takrat 1944 leta. Omenjena skupina, se je naslednji dan zgodaj zjutraj v partizanski uniformi, ter z orožjem povzpela tudi na vrh TRIGLAVA.

Proslavo na Kredarici smo v poznih popoldanskih urah zaključili z mimohodom zastavonoš, ter druženjem v koči do pozno v noč!

Posebno se zahvaljujem obema občinama Ajdovščina in Vipava, Slovenski vojski, in organizacijskemu odboru Gorenjske kakor tudi vsem donatorjem, kateri ste na kakor koli način pripomogli, k temu da smo pohod z vašo pomočjo lahko uspešno izvedli!

HVALA VAM in se vidimo prihodnje leto 2016!

Vodja pohoda Nanos – Triglav

Valter Likar
Štabni vodnik