Rojčeva ulica 16
p.p. 2780
1110 Ljubljana
Telefon: 01 524 17 84
fax: 01 524 26 8
email: zveza@zvvs.si

Uradne ure:

OZVVS M. Sobota
vsak prvi in drugi petek v mesecu
od 8-10 ure
GSM: 040 291 771

MS

Območna zveza veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota
Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota, Tel: 040/291-771, Email: valter.baldas@siol.net

Aktualne novice


20.09.2014 Ekskurzija na gorenjsko

V soboto dne 20.09.2014, smo se veterani odpravili v zgodnjih jutranjih urah na ekskurzijo proti Gorenjski kjer smo z krajšimi postanki za jutranjo malico in kavo ob 8.00 uri prispeli v vojašnico v Bohinjski Beli. Glede na dejstvo, da je vikend tudi za vojake nam je dežurni predstavil delo in oborožitev gorske enote ter spominsko sobo. Po ogledu razpoložljivega smo veterani nadaljevali pot do Ribičevega lazu kjer nas je pričakala vodička. Popeljala nas je na oled spomenika 4. srčnih mož in cerkvice sv. Janeza, nato smo nadaljevali do slapa Shavice kjer nam jo je malo zagodla megla. Tako smo se bižali 13. uri in napotili smo se do družinskega hotela Tripič kjer nas je pričakalo odlično kosilo. Okrepčani smo si po kosilu ogledali še festival vina in sira kjer smo si lahko dobrote tudi kupili. Čas je neusmiljeno tekel in tako smo si ob koncu našega obiska Gorenjske ogledali še Planšarski muzej v Stari Fužini. Veterani smo z tem ogledom, z dobro voljo, skozi cel dan v slovo Gorenjsi na poti kupili še znane Blejske kremšnite ter si tako na koncu posladkali zaključek obiska.


eks-gorenjska-01.jpg   eks-gorenjska-02.jpg

eks-gorenjska-03.jpg   eks-gorenjska-04.jpg


Vračanje na izhodišče naše enodnevne ekskurzije v M. Soboto smo z večkratnimi postanki zaključili v pozni nočni uri z obljubo, da se naslednje leto spet odpravimo na novo izbrano lokacijo kjer še nismo bili.

OZVVS Murska Sobota se zahvaljuje vsem, ki so nam pomagali in omogočili, da smo preživeli prijeten in poučen dan še posebej naši vodički in osebju hotela Tripič.




06.09.2014 Veteranska ekipa OZVVS Murska Sobota na usposabljanju

Dne 6. septembra 2014 smo se v Vojašnici generala Maistra v Mariboru ekipa z praporščakoma udeležili usposabljanja organiziranega z strani Zveze veteranov, ki se ga je udeležilo 81 praporščakov iz celotne Slovenije.

Usposabljanje je vodil praporščak Zveze veteranov Dominik Grmek, njegovi pomočniki so bili: namestnik praporščaka Zveze veteranov Jože Klun, praporščak SV Andrej Jurjevič in inštruktorji Garde SV. Praporščaki so se usposabljali za opravljanje protokolarnih nalog in žalnih dogodkov.

Pred pričetkom usposabljanja je praporščake pozdravil predsednik Zveze veteranov Ladislav Lipič.

AB2.jpg   AB4.jpg

AB10.jpg   AB12.jpg


Uvodoma so si udeleženci usposabljanja ogledali kroniko o praporščakih od leta 1997 do danes.

Usposabljanje je potekalo po naslednjih temah: Priprava formacije (enote, ešalona) za postroj, postroj formacije, postroji s praporji, žalni postopki I, žalni postopki II. Usposabljanje praporščakov je bili uspešno izvedeno in je potekalo v prijetnem vzdušju kljub slabim vremenskim razmeram, ki so pri tem pokazale na slabo kvaliteto plaščev za praporščake (kljub zagotovilom dobavitelja, smo se premočili).

Usposabljanje smo ocenili kot uspešno kljub prikazom, ki bolj ustrezajo SV kot veteranom in ob tem opozarjamo organizatorje, da je ob primerih slabega vremena zagotovit notranje – pokrite prostore za izvedbo podobnih usposabljanj.




30.08.2014 80. obletnica pristanka stratosferskega balona

V Ženavljah Občina G. Petrovci je potekalo praznovanje ob 17. Občinskem prazniku in 80. obletnici pristanka STRATOSFERSKEGA balona.

balon-slika1.jpg   balon-slika2.jpg

balon-slika3.jpg   balon-slika4.jpg


Murska krajina, tednik za gospodarstvo, prosveto in politiko, ki je izhajal tiste čase v Murski Soboti, je 26 avgusta 1934 poročal takole:

V soboto, 18. t.m. ob 7. uri sta zletela v Belgiji profesor Max Cosyns in njegov asistent van der Etst v stratosfero. Namen njihovega poleta je bilo opazovanje kozmičnih žarkov ozona in meteoroloških pojavov v višinah do 16.000 metrov. Veter jih je zanesel čez Avstrijo k nam ...

Poročilo novinarja, ki je dogodek pristanka stratosferskega balona zabeležil tako natančno in v časovnem zaporedju, je najlepši opis dogodkov, ki so razgibali življenje tukajšnjih prebivalcev in celotnega Prekmurja.




23.08.2014 Veteransko srečanje z medobčinskimi veteranskimi igrami že 12. zapored

V soboto dne 23.08.2014 s pričetkom ob 13.00 uri se je začelo 12. tradicionalno druženje OZVVS M. Sobota tako imenovani veteranski »PIKNIK »z medobčinskim tekmovanjem v raznih športnih disciplinah. Letos je bilo srečanje članov OZVVS M.Sobota organizirano v občini Šalovci. Udeležilo se je nekaj preko 110 članov – veteranov naše organizacije. Piknika se je udeležil tudi župan občine Šalovci g. Iztok Fartek in G. Petrovec g. Franc Šlihthuber. Obiskali so nas tud kolegi - veterani iz BEOSZ-a Madžarske iz mesta Szekesfehervara, predstavniki sosednjih OZVVS, predstavniki PVD SEVER Pomurja kot tudi predsednik ZVVS Ladislav Lipič. Vzpostavljeni so bili vsi pogoji, da je srečanje bilo uspešno, ker se je kaj kmalu slišal glas muzike. To je bila tudi prilika za obvestitev članstva o poteku aktivnosti na ZVVS, OZVVS in da so prihajajoče leto volitve novega vodstva OZVVS.

veteranske-igre-slika1.jpg   veteranske-igre-slika2.jpg

veteranske-igre-slika3.jpg   veteranske-igre-slika4.jpg


V tekmovalnem delu so si ekipe priborile pokale in izborile naslednja mesta: 1. mesto ekipa Beltinci, 2. mesto ekipa G. Petrovci, 3. mesto ekipa M Sobota I. Tako je prehodni pokal končal že tretje leto zapored v rokah ekipe Beltinci in ostaja v trajni lasti. Najboljši posamezniki v določenih disciplinah, ki so si prislužili medalje so: MET BOMBE: Topolovec Franc: 1. mesto, Vogrinčič Jože: 2. mesto, Vadon Gabor: 3. mesto; PIKADO: Maučec Anton: 1.mesto, Abraham Anton: 2.mesto, Žibrik Štefan: 3.mesto; STRELJANJE z zračno puško: Smodiš Ivan: 1.mesto, Feluši Karoli: 2.mesto, Kovačec Tivadar: 3.mesto in MET NA KOŠ Burec Štefan: 1mesto, Kamničar Vlado 2mesto, Friderik Marič 3mesto. Za vse ostale prisotne smo organizirali bolj za zabavo kot zares tekmovanje v zabijanju žebljev. Udeležba je bila presenetljivo velika mogoče tudi zaradi lepih nagrad saj smo prvim trem podelili medalje, najboljšemu pa še čokoladno torto. Najboljš trije so bili: Kovačec Tivadar 1.mesto, Hari Zdenko 2.mesto, Bras Damjan 3.mesto.Vsem tekmovalcem za dosežena mesta čestitamo!!!

Ob prijetni glasbi, druženju in kramljanju z obujanjem spominov na pretekle dogodkese je srečanje zavleklo v pozno večer.

Vsem, ki so kakorkoli prispevali, da je srečanje uspešno izvedeno se zahvaljujemo.




16.08.2014 Praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Državni praznik, ki pa ni dela prost dan, 17. avgusta praznujemo šele od leta 2006, ko je bila tudi prva državna proslava. Ob tem se spominjamo dogodkov, ko smo Prekmurci po 900 letih znova postali del matičnega naroda.

zdruzitev-slika1.jpg


Brglez je poudaril: "Če bomo vedeli in znali izkoristiti vse, kar nam Prekmurje ponuja, bomo lahko zagotovili tudi nova delovna mesta. To moramo storiti v bližnji prihodnosti, saj bodo brez novih delovnih mest mladi odhajali v mesta, Prekmurje pa bo nazadovalo!"




02.08.2014 Ekipa OZVVS Murske Sobote na ribiškem tekmovanju

Kot že 12 let do sedaj so na Ptuju pripravili tradicionalno 13. tekmovanje veteranov v lovu rib s plovcem. Tekmovanje je potekalo ob ribniku Rogoznica in Prvenci.

Tekmovanja se je udeležilo 37 ekip, kar je nekaj manj kot zadnja leta. Ekipe so bile iz OZVVS, društva SEVER, ZSČ Ptuj ter dve ekipi veteranov iz Bjelovara v Hrvaški in ena ekipa iz Madžarske. Kot vsa leta do sedaj so tudi tokrat imeli srečo z vremenom saj je bil lep sončen dan.

ribisko-slika1.jpg   ribisko-slika2.jpg

ribisko-slika3.jpg   ribisko-slika4.jpg


Za uspešno organizacijo so poskrbeli marljivi člani OZVVS Ptuj, člani RD Ptuj in ekipa podjetja GASTRO, ki je poskrbela, da nismo bili lačni. Razšli smo se v veselem razpoloženju z obljubo, da se drugo leto ponovno vidimo.

Tako je naša ekipa OZVVS M. Sobota zasedla 4. mesto za kar jim čestitamo!




02.07.2014 Častni občan

Zbrali smo bistvene poudarke iz predlogov predlagateljev.

Kdo je Ladislav Lipič?

Predlagatelji navajajo, da je njegova ekscelenca, generalmajor Ladislav Lipič, ki živi v Černelavcih, s svojim delom in življenjem pomembno zaznamoval razvoj in delovanje murskosoboške občine ter širše družbene skupnosti. V času oblikovanje nove, samostojne države Slovencev je Ladislav Lipič aktivno deloval na obrambno – varnostnem področju, saj so potekale priprave na morebiten oborožen odpor za podporo plebiscitarno sprejeti odločitvi po osamosvojitvi.

Oblikovala se je tajna in vojaško organizirana oborožena formacija Narodna zaščita in Ladislav Lipič je bil eden od organizatorjev v Pomurju ter je leta 1991 aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni ter tako imel pomembno vlogo pri obrambi naše pokrajine kot tudi države. Bil je poveljnik Teriorialne obrambe vzhodnoštajerske pokrajine, nato načelnik logistike Slovenske vojske ter bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Pred zadnjo funkcijo je opravljal funkcijo Državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, leta 2006 ga je predsednik države dr. Janez Drnovšek imenoval za rednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Budimpešti ter za izrednega in pooblaščenega veleposlanika v Bolgariji.

castniobcan-slika1.jpg


Je prejemnik visokih državnih odlikovanj

Leta 2003 je bil imenovan v čin generalmajorja. Predlagatelji navajajo, da generalmajor ni nikoli, še posebej ne v času opravljanja odgovornih funkcij, pozabil na svojo rodno pokrajino in občino, saj je strokovno skrbel za razvoj vojaških potencialov v slovenskem gospodarstvu. Med drugim ne gre prezreti, da je prav on zaslužen za ustrezno kakovost uniform SV, ki so bile izdelane in sešite v soboški Muri.

V času njegovega delovanja v diplomaciji je storil veliko za izboljšanje blagovne menjave med Madžarsko in Slovenijo ter na tudi na sodelovanju na kulturnem, izobraževalnem in političnem področju med obema državama. Posebno pozornost pa je namenil tudi večji skrbi za Slovence v Porabju. Ladislav Lipič je prejemnik visokih vojaških in državnih odlikovanj in priznanj. Je nosilec najvišjega držţavnega odlikovanja na področju nacionalne varnosti (Zlati red za zasluge), za delo je prejel Red generala Maistra z meči, Zlate medalje generala Maistra, zlate medalje Slovenske vojske in še druga priznanja in odlikovanja.

V ZDA je prejel najvišje vojaško odlikovanje – legije za zasluge ZDA, francoska republika ga je imenovala v Viteza legije časti, na Madžarskem je prejel priznanje Viteza madžarske kulture.




25.06.2014 3. Pohod ob meji in proslava ob dnevu državnosti

Na sam praznik DRŽAVNOSTI 25.06. smo veterani v sodelovanju z Občino Šalovci organizirali 3. pohod ob meji z proslavo ob spominskem obeležju na nekdanji stražnici v Čepincih. Kljub slabemu vremenu smo se veterani in obiskovalci udeležili v lepem številu. Govornika sta bila dva, predsednik OZVVS M. Sobota Valter Baldaš in Slavnostni govornik župan Iztok Fartek. Oba sta se kritično dotaknila tudi političnih razmer v državi kot tudi odnosa države do veteranov.

3pohod-slika1.jpg   3pohod-slika2.jpg

3pohod-slika3.jpg   3pohod-slika4.jpg


V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ. in domači pevci. Za okrepčilo po prireditvi je poskrbelo lokalno gasilsko društvo.




24.06.2014 V živo preko radia Murski Val oddaja Prebiranja – nekoliko drugače

Predsednik OZVVS Murska Sobota nagovoril občane v živo preko radia Murski Val v oddaji Prebiranja – nekoliko drugače 24.06.14.

prebiranja-slika1.jpg
Klikni za povezavo na zvočni posnetek ...





24.06.2014 Dan državnosti v OŠ

V počastitev dnevu državnosti in zaključku šolskega leta smo tudi letos pripravili skupaj z Osnovno šolo in občino Moravske Toplice proslavo v osnovni šoli Bogojina. To je že tretje leto zapored, da veterani skupaj z eno od OŠ pripravljamo proslavo v počastitev praznika predvsem z namenom, da bi takratne osamosvojitvene dogodke in razmere bolje predstavili predvsem mladim. Vsekakor smo im zaželeli, da nebi prišli nikoli v situacijo, ko bi morali svojo domovino braniti z orožjem v roki.

Veterani smo opravili tudi Simbolno veteransko dejanje, ki so ga z zanimanjem opazovali prisotni.

os-slika1.jpg   os-slika2.jpg

os-slika3.jpg   os-slika4.jpg

os-slika5.jpg   os-slika6.jpg


Slavnostni govornik je bil župan občine Moravske Toplice g. Alojz Glavač.

V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Bogojina in Veterani vojne za Slovenijo z simbolnim dejanjem.

Po proslavi so si udeleženci ogledali tudi del razstave »Dogodki leta 1991«




28.05.2014 Zbiranje pomoči poplavljenim

OZVVS Murska Sobota je v sodelovanju z Srednjo poklicno in tehniško šolo organiziralo zbiralno akcijo pomoči za poplavljene v Srbiji in Bosni.

Zbiranje pomoči je potekalo na šoli SPTŠ dne 28.05.2014 od 08:00 do 13:00 ure.

Glede na širino zbiralnih akcij je bil odziv presenetljivo dober. Zbrani materijal bo prepeljan na RK v Murski Soboti kjer bo transportiran naprej do pomoči potrebnim.

poplave-slika1.jpg   poplave-slika2.jpg

poplave-slika3.jpg   poplave-slika4.jpg


Med zbranimi artikli je bila v prvi vrsti ustekleničena voda kjer je naše združenje kupilo v vrednosti 100€, prehrambeni izdelki, higienske potrebščine, obutev, posteljnina in oblačila. Količina se je iz trenutka v trenutek povečevala. Z akcijo smo zadovoljni in se vsem, ki so donirali zahvaljujemo v imenu veteranov in šole.




15.05.2014 V počastitev DNEVA VETERANOV 6. krvodajalska akcija

Najprej krvodajalska akcija OZVVS M. Sobota sedaj na Pokrajinskem nivoju je tudi v letošnjem letu že 6. zapored potekala na transfuzijskem odelku bolnišnice v Rakičanu. Žal se niso udeležili člani vseh OZVVS Pomurja pa vendar smo se udeležili v kar lepem številu. Naj tako ostane tudi v bodoče.

krvodajalska-slika1.jpg   krvodajalska-slika2.jpg

krvodajalska-slika3.jpg   krvodajalska-slika4.jpg


Vsem udeležencem se v imenu OZVVS M. Sobota in osebja transfuzijskega oddelka zahvaljujem.




10.05.2014 Veterani na dnevu odprtih vrat vojašnice Murska Sobota

Ob dnevu odprtih vrat so vojakinje in vojaki v soboški vojašnici predstavili opremo Slovenske vojske, od protioklepnih in protiletalskih sistemov, voznega parka, oklepnikov, artilerije, osebnega in lahkega jurišnega orožja, kot tudi orodje inženirske enote, taktičnih sistemov za zagotavljanje zvez, vremenske postaje, predstavili so se tudi predstavniki Slovenske Policije, Gasilcev in Civilne zaščite.

vojasnicams-slika1.jpg   vojasnicams-slika2.jpg

vojasnicams-slika3.jpg   vojasnicams-slika4.jpg


Območna združenja Pomurja so v okvirju Odprtih vrat organizirala kuharsko tekmovanje, kjer so svoje umetnine dali v pokušino. Dobrote so kar hitro pošle.




15.03.2014 Letni zbor veteranov Murske Sobote

Pomurski veterani smo se tudi letos 15.03.2014 zbrali na rednem letnem Zboru veteranov Murska Sobota. Letošnje srečanje je bilo obarvano še posebej z praznovanjem 15 let delovanja. Tako smo zbor razdelili na dva dela in sicer začetni z kulturnim delom z nadaljevanjem v redni delovni del zbora. V kulturnem delu je nastopila pevska skupina Prekmurci.

Ob tej priliki so bile podeljene zahvalne listine za tvorno sodelovanje in pomoč Območnega združenja vsem občinam, ki so nam stale ob strani tako ali drugače. Predsednik združenja je pred samim pričetkom rednega dela predstavil tudi poglede OZVVS Murska Sobota o trenutni situacijo v odnosu države do veteranov.

Na tokratnem srečanju se je zbralo približno 150 članic/ov in gostov. Obravnavali smo realizacijo plana dela za minulo leto ter ugotovili, da je plan dela z finančnim planom kljub krizi bil realiziran skoraj v celoti. Prav tako smo si zastavili smeli načrt dela za leto 2014, v upanju, da se razumevanje države in odnos do veteranov popravi vsaj na raven izpred par let. Opozorili smo predvsem na mačehovski odnos države do veteranov vojne za Slovenijo, kajti mnogokrat ostanemo pozabljeni in smo na socialnem dnu. Po besedah Valterja Baldaša, predsednika OZVVS M. Sobota, sami na svoje člane ne pozabljajo in jim le pomagajo po svojih močeh.

Z svojo prisotnostjo pa so nas počastili župani občin: Rogaševci, M. Toplice, Puconci, Tišina, G. Petrovci in Podžupan Murske sobote. Zbora so se udeležili tudi predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik PO Pomurja Niko Brus in predsedniki sosednjih OZVVS: Ljutomer, Lendave, Gornje Radgone, Ormoža, predstavnik policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje, predstavnik Društva vojnih invalidov Pomurja, obiskali so nas tudi prijatelji predstavniki Madžarske BEOSZ-a iz Szekešfeervar-a in Szombatheja z katerimi smo podpisali DEKLARACIJO O PRIJATELJSTVU.

Po končanem uradnem delu je sledil družabni del kjer se je obujalo spomine in živahno obravnavalo aktualne dogodke predvsem odnos države do nas veteranov.

obcni-zbor-2014-005.jpg   obcni-zbor-2014-007.jpg

obcni-zbor-2014-010.jpg   obcni-zbor-2014-010b.jpg

obcni-zbor-2014-049.jpg   obcni-zbor-2014-051.jpg


Združenje na vsakoletnih zborih podeljuje tudi priznanja zaslužnim za minulo delo. Letošnje leto je bilo še posebej obarvano v tem duhu saj praznujemo 15 letnico delovanja obenem pa se je vodstvo želelo zahvalit vsem, ki so nam stali ob strani in pomagali saj se z iztekom leta izteka tudi mandat sedanjemu vodstvu.

Tako smo podelili priznanja:

1. Zahvalno listino ob 15 letnici delovanja OZVVS – za tvorno sodelovanje in pomoč združenju:

Občina Gornji Petrovci
Občina Hodoš
Mestna občina Murska Sobota
Občina Moravske Toplice
Občina Puconci
Občina Rogašovci
Občina Šalovci
Občina Tišina
Vojašnica Murska Sobota
BEOSZ Szekešfehervar
Policijsko veteransko združenje Sever za Pomurje


2. Bronasto plaketo O ZVVS Murska Sobota - za pomoč in delo v OZVVS:

Albin Mencinger
Antonija Gutman Kološa
Janko Aleksander
Marjan Unger

3. Zahvalna plaketa OZVVS – za uspešno sodelovanje:

DOŠ Prosenjakovci
Osnovna šola Tišina
Ciril Magdič PVD SEVER (za uspešno meddruštveno sodelovanje)


4. Plakete ZVVS – za požrtvovalno delo v ZVVS:

Slavko Gomboc – Srebrna
Janez Kološa – Srebrna
Viljem Kovač – Bronasta
Adam Lutar - Bronasta
Franc Apatič – Bronasta


5. Zahvalna listina ob 20 letnici ZVVS – za tvorno sodelovanje pri vzpostavitvi in delovanju zveze:

Ivan Smodiš
Bogdan Micevski
Valter Baldaš


Vsem prejemnikom priznanj čestitamo!




01.03.2014 Posvet predsednikov in sekretarjev območnih združenj

Poljče, 01.3.2014

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je redno srečanje predsednikov in sekretarjev območnih združenj zasnovala nekoliko drugače, kot v preteklosti.

Vabilu na posvet sta se odzvala dr. Vladimir Prebilič in dr. Damijan Guštin, ki sta udeležencem predstavila svoja razmišljanja in vedenja o zgodovini veteranskega gibanja skozi tri generacije in predvsem o vlogi veteranov v današnji družbi.

Dr. Prebilič je izpostavil, da današnja družba ne razpozna potenciala, ki ga imajo veterani in veteranske organizacije. Prav pomanjkanje politične kulture je privedla do odvzema veteranskih pravic, kar je marsikje v razvitem svetu popolnoma nesprejemljivo in o tem sploh ne odpirajo razprave. Domovine si ne sme podrejati in privatizirati nihče.

Sam vidi vlogo veteranskih organizacij na štirih področjih: vloga in zastopanje na socialnem področju, pomoč pri zdravljenju posledic vojne in problematika vojnih invalidov, druženje, medsebojna pomoč in reintegracija veteranov v družbo ter ohranjanje zgodovinskega izročila in vrednot.

Predsedniki1.jpg   Predsedniki3.jpg

Predsedniki2.jpg


Dr. Guštin pa je orisal kratki zgodovinski pregled združevanja veteranov.

Prva znana združenja vojnih veteranov so se pojavila konec 18. stoletja in so v bila glavnem namenjena kot podpora aktualni oblasti in nasprotovanje socialdemokratskim pogledom.

Do preskoka je prišlo po prvi svetovni vojni, ko veteranske organizacije pridobijo protivojni značaj ter pričnejo izražati nezadovoljstvo z razmerami po vojni.

In prav protivojna usmerjenost je postala glavni kredo Svetovne veteranske federacije, saj ravno veterani kot tisti, ki so izkusili surovost vojne, najlažje govorimo o miru.

Udeleženci so se seznanili tudi z aktivnostmi, ki potekajo na področju sprememb Zakona o vojnih veteranih in vsaj delnega vračila izgubljenih pravic. To tematiko je predstavil veteran Bojan Erlih. Iskreno upamo, da bodo poslanci Državnega zbora RS le-te tudi potrdili.

Podpredsednik Marjan Grabnar je udeležencem predstavil aktivnosti, ki se izvajajo na mednarodnem področju, s poudarkom na delovanju Svetovne veteranske federacije, katere aktivna članica je tudi naša organizacija.

V nadaljevanju so se udeleženci posveta seznanili z osnutkom finančnega poročila za leto 2013 in načrtom dela ter finančnim načrtom za leto 2014. Ocenjeno je bilo, da so pripravljeni osnutki z manjšimi dodatki primerni za nadaljno obravnavo na organih Zveze veteranov. Vse potrebne dokumente mora obravnavati tudi predsedstvo Zveze veteranov, ki bo zasedalo v prvi polovici meseca marca. Glavni zbor Zveze veteranov bo v soboto, 5. aprila 2014 v Sevnici.

Govorili smo tudi o aktivnem državljanstvu v želji po bolj zavzetem delovanju na tem področju, saj želimo vzpodbuditi bolj zavzeto sodelovanje vseh državljanov pri delovanju naše družbe kot celote. Pomembno vlogo pri tem lahko prevzamemo tudi veterani z bolj aktivno vlogo, še posebej takrat, ko prihaja do blatenja in razvrednotenja vrednot osamosvojitve, čemur smo vse prevečkrat priča v zadnjem času. Ocenjeno je bilo, da je potreben bolj aktiven nastop na medijskem področju, kjer lahko sodelujemo kot posamezniki ali kot organizacija.




11.02.2014 VABILO na zbor veteranov OZVVS Murska Sobota, 15.3.2014

Na podlagi sklepa seje predsedstva OZVVS Murska Sobota z dne, 07.02.2014
in skladno z 21. členom Statuta OZVVS Murska Sobota sklicujem:

Zbor veteranov, ki bo v soboto 15. marca 2014,
ob 15.00 uri v dvorani gostišča Zvezda – Murska Sobota



20130315_163427.jpg


Letos slavimo petnajst let OZVVS!

Ostale informacije in dnevni red preverite v priloženem VABILU.

OZVVS Murska Sobota
Valter Baldaš

predsednik

PDF - Klikni za VABILO v obliki za Adobe Acrobat Reader
DOC - Klikni za VABILO v obliki za Microsoft Word




04.02.2014 PRIJAVNICA za termine letovanja v počitniških kapacitetah OZVVS Murska Sobota v kampu Jadranka–Izola, za sezono 2014

Komisija za letovanje pri OZVVS Murska Sobota objavlja razpis in prijavnico za 2014 leto. Prosimo vse interesente, ki bi želeli letovati v bivalni prikolici v Izoli, da oddate prijavnico, ki je priložena do 15.3.2014. Prijavnico lahko oddate tudi v elektronski obliki ali po pošti priporočeno.

prikolica009.jpg   prikolica276.jpg


Za več informacij se lahko zainteresirani člani OZVVS Murska Sobota oglasijo predsedniku združenja Valterju Baldaš na telefon: 040 291 771 ali vsak prvi in drugi petek v mesecu na sedežu združenja od 08:00 do 10:00 ure.

Ostale podrobnosti, termine in cene preverite v priloženi PRIJAVNICI.

OZVVS Murska Sobota
Komisija za letovanje
Stanislav Wolf

predsednik

PDF - Klikni za PRIJAVNICO, TERMINE in CENE v obliki za Adobe Acrobat Reader
DOC - Klikni za PRIJAVNICO, TERMINE in CENE v obliki za Microsoft Word




11.01.2014 VAL 202 Reakcija: Sprti veterani?

V veteranskih organizacijah pravijo, da si leta 2011 ustanovljeno Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve prisvaja zasluge pri osamosvojitvi države, da gre za politično motivirano združenje, ki pa ni veteranska organizacija. V združenju to zanikajo ter dodajajo, da sta za nesoglasja oziroma sprtost krivi veteranski organizaciji, ki se zavzemata samo za svoje privilegije. Prišlo je celo tako daleč, da tudi na proslavah ali na raznih obeležitvah spominskih dogodkov ne nastopajo skupaj.




Vir: Val 202



09.01.2014 ODGOVOR NA PISMO ZAVRNJENA ŽELJA PO SODELOVANJU IVE A. STANIČA, OBJAVLJENEM V VEČERU 8. JANUARJA 2014

Zavrnjena želja po sodelovanju - odgovor gospodu Ive A. Staniču

Gospod Ive A. Stanič je v zapisu, katerega je objavil vaš cenjeni časopis, izrazil "svoje" mnenje glede dogodka, kot ga poimenuje, ob odkritju spominskega obeležja kot simbola zahvale vsem tistim, ki so veliko storili, da mesto Murska Sobota ni utrpelo nobene večje materialne škode ter seveda vsem tistim, ki so sodelovali v vojni za samostojno Slovenijo. To pa so bile tudi tiste veteranke in veterani, članice in člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), katere omenjeni gospod imenuje kot "politične preračunljivce, prenapeteže in nevoščljivce". Ker so dejanje predsedstva OZVVS Murska Sobota podprla tudi predsedstva ostalih pomurskih občin, razumemo to kot grobo žalitev vseh pomurskih veterank in veteranov.

Naj še enkrat pojasnimo tako omenjenemu gospodu, kot seveda slovenski javnosti. V ZVVS smo se in se bomo tudi v bodoče zavedali pomembnosti odkritij spominskih obeležij, katera nas in predvsem prihodnje rodove spominjajo na eno izmed najpomembnejših dejanj v celotni zgodovini uporništva slovenskega naroda. Zato popolnoma razumemo reakcijo pomurskih veteranov, ki so zaradi (ne) izbora slavnostnega govorca iz njihovih vrst ali iz vrst civilnih struktur, ki so v pripravah na vojno in sami vojni odigrali pomembno vlogo v Pomurju, sedaj pa so bili z takšno naknadno odločitvijo župana Mestne občine Murska Sobota izigrani. Vse ostalo, kar se je dogajalo kasneje glede ponudbe gospoda župana je samo nadaljevanje spretno pripravljenega procesa lastninjenja nečesa, za kar avtorji te umazane politikantske igre nimajo nobenih zaslug. Ob tem jim ni težko izkoristiti tudi brigadirja Antona Krkoviča, ki ima nedvomno velike zasluge na obrambno-vojaškem področju osamosvajanja pred, med in tudi po osamosvojitveni vojni. Upajmo, da ga bo zgodovina za vse njegove zasluge uvrstila na pravo mesto.

Glede razdvajanja pa naslednje: ko nekdo zavestno sproži konflikt, kateri bo povzročil reakcijo tistih, ki so v tem konfliktu prizadeti, mora pričakovati takšno reakcijo. Če veterani ne bi tako reagirali, bi se odrekli bistva svojega delovanja in obstoja – to pa je negovanje vrednot, kot so poštenost, tovarištvo, medsebojno spoštovanje in tudi sodelovanje. In v tem je bistvo vsega, gospod Ive A. Stanič! Vemo, da boste to težko sprejeli in še težje razumeli, ampak dostojanstvo je vredno veliko več, kot je razbrati iz "vašega" pisma bralcem. Upamo, da bodo politični igralci tega dogodka za svoje početje prej ali slej nagrajeni, če ne prej, pa na naslednjih volitvah!

Glede MSNZ je naš predsednik na svojih javnih nastopih veliko govoril, napisanih je tudi nekaj knjig, kjer se lahko podučite o datumih, pravilnih nazivih in še marsičem. Mimogrede, generalmajor Ladislav Lipič, naš predsednik, je bil eden izmed organizatorjev Narodne zaščite v Pomurju. Kar pa se tiče festivala slovenske domoljubne pesmi, si posnetek lahko ogledate tudi na naši spletni strani ZVVS www.zvvs.si. Tega na spletnih straneh nekaterih zaslužnih domoljubnih organizacij nismo zasledili.

Na koncu še zaključni del govora našega predsednika, ki ga je imel 26. decembra 2013 ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v Kočevju, citiram: "Če nam ni uspela sprava ali vsaj pomiritev zaradi dogodkov iz II. svetovne vojne, nas dogodki iz časa osamosvojitvene vojne ne bi smeli razdvajati. Takšno početje posameznih političnih strank, še posebej njihovih predsednikov in izpostavljenih članov, veteranke in veterani vojne za Slovenijo odločno obsojamo.« konec citata.

V imenu ZVVS:
Mitja Jankovič
generalni sekretar




26.12.2013 NISMO NAJPAMETNEJŠI, BEDAKI PA TUDI NE!

Izjava ja javnost: "Ne dovolimo poniževanja braniteljev našega mesta!"


Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo se je leta zavzemalo, da bi tudi Murska Sobota dobila spominsko obeležje kot simbol zahvale in spomina vsem tistim, ki so sodelovali v vojni za samostojno Slovenijo, še posebej tistim, ki so veliko storili, da naše mesto ni utrpelo nobene večje materialne škode. Po 22. letih se je ta želja uresničila in mesto Murska Sobota je dobilo svoje obeležje, ki bo spominjalo na čase osamosvajanja in vojno za Slovenijo.

V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo se zavedamo pomembnosti trenutka odkritja spominskega obeležja na sam Dan samostojnosti in enotnosti, vendar se ne moremo sprijazniti z dejstvom, da smo ponovno izigrani. Županu mestne občine Murska Sobota, gospodu Antonu Štihcu, smo predlagali, naj bo slavnostni govornik na svečanosti, in je predlog sprejel, nato pa ga po nekaj dneh preklical. Za govornika je povabil brigadirja (ki sam sebe naziva brigadni general) Antona Krkoviča, načelnika Maneverske strukture narodne zaščite v letu 1990. Ob tem ne moremo mimo predstavitve "Bela knjiga slovenske osamosvojitve", ki je bila v Murski Soboti in je na njej sodeloval tudi gospod župan. Po tem dogodku je svojo obljubo preklical in za govornika povabil omenjenega gospoda. Po dolgem pregovarjanju je res ponudil možnost, da bi poleg gospoda Krkoviča spregovoril tudi predstavnik veteranov, vendar zaradi nepredvidenih zapletov nihče od povabljenih predloga ni mogel ali želel sprejeti. To se nam zdi razumljivo in tega bi se moral zavedati tudi gospod župan.

Občina Murska Sobota in celotno Pomurje premore številne osebnosti, ki so neposredno sodelovale v obrambi samega mesta Murska Sobota in celotne pokrajine. Če se je že gospod župan odrekel tej časti zaradi, kot je sam dejal, nepoznavanja takratnih dogodkov, bi si to čast prav gotovo zaslužil nekdo, ki je v takratnih dogodkih sodeloval. Zaslužni iz naše pokrajine so delovali v političnih, medijskih, vojaških in policijskih vrstah.

Takšno početje ocenjujemo kot nadaljevanje prisvajanja zaslug osamosvojitve ozke skupine ljudi, katerim se iz politične preračunljivosti pridružujejo tudi ljudje, ki o tem času ne vedo nič ali, kot sami izjavljajo, vedo zelo malo.

krkovic-nezazeljen.jpg   obelezje.jpg

V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo smo ocenili, da je s tem dejanjem župan mestne občine Murska Sobota, gospod Anton Štihec, zatajil prispevek svojih občank in občanov v vojni za osamosvojitev in obrambi našega mesta in naše pokrajine. Zaradi takšnega omalovažujočega in predvsem politikantskega odnosa do tega pomembnega simbola, ki naj bi bil v ponos našemu mestu in je bil plačan s proračunskim denarjem nas in naših občanov se, po sklepu velike večine članov predsedstva, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo svečanosti ni udeležilo.

OZVVS Murska Sobota



10.10.2013 VETERANI POMURJA NA PROSLAVI 20 LET ZVVS

Odlikovanje zvezi veteranov:
Nič nam ni bilo podarjeno, vse je bilo izborjeno. Predsednik države zvezi podelil red za zasluge

Veterani vedo, kaj pomeni zapustiti varnost doma in se z orožjem v roki spopasti z negotovo usodo, je na slovesnosti ob 20. obletnici Zveze veteranov vojne za Slovenijo dejal predsednik države Borut Pahor.

Pahor je zvezi ob tej priložnosti podelil srebrni red za zasluge, ki si ga je zveza zaslužila za zasluge pri ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno in pri krepitvi domoljubja. Kot je zapisano v obrazložitvi odlikovanja, ZVVS "s svojim sistematičnim in prizadevnim delom skrbi za vrednote domoljubja, z zavezanostjo miru, varnosti in človekoljubju pa si je v dvajsetletnem obdobju pridobila ugled in veljavo med člani in tudi širše v slovenski družbi".

Odločili so pogum, srčnost in vera v domovino
V časih osamosvajanja so odločili pogum, srčnost in vera v domovino, ki bo boljši in pravičnejši dom za vse, je dejal Pahor in dodal, da se dobri dve desetletji pozneje zdi, da domovina ni upravičila tedanjih pričakovanj. "Toda ali bomo zdaj obupali in se predali ali pa se bomo spet pogumno in srčno borili," se je vprašal Pahor.

Na srečo državljanom tokrat ne bo treba poseči po orožju, bo pa država potrebovala vse razpoložljivo znanje in enotno politično voljo. "Podobno kot takrat potrebujemo manj egoizma in več solidarnosti, manj prepirov in več sodelovanja, manj poudarjanja razlik in več iskanja skupnih hotenj. Danes tako kot takrat potrebujemo več enotnosti," je dejal.

Slovenska politika potrebuje sodelovanje in enotnost

Pahor je ocenil, da bi morala slovenska politika znova določiti nujne prednostne naloge, ki so pomembne za razvojno okrevanje in jih skupaj tudi uresničiti. Poleg tega pa so za dosego zastavljenih ciljev pomembni tudi politična volja, pripravljenost, sodelovanje in enotnost, je dodal.

Slovenska politika je namreč že dokazala, da zna in zmore, "zdaj pa je spet čas, da se dokaže. Skrajni čas". "Prepričan sem, da bomo skupaj Slovenijo povlekli tudi iz tega težkega položaja," je poudaril predsednik republike.

Pahor je sicer čas, v katerem živimo, označil kot surov in neprijazen, kot čas, ki "močno odstopa od pričakovanj in sanj, ki ste jih branili z osamosvojitveno vojno". "Takega razočaranega razpoloženja je danes tudi velika večina naših ljudi. Ranjeno je dostojanstvo posameznika in naroda," je dejal predsednik.

A je hkrati spomnil, da je bil slovenski narod v zgodovini izpostavljen še veliko težjim in dramatičnejšim preizkušnjam. "Nič nam ni bilo podarjeno, vse je bilo izborjeno," je poudaril.

Pahor je odlikovanje Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) podelil ob dvajseti obletnici delovanja. Zveza je bila ustanovljena 10. oktobra 1993

GOVOR PREDSEDNIKA ZVVS NA PROSLAVI

Spoštovane veteranke in veterani,
spoštovani gospod predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil RS Borut Pahor,
gospoda ministra,
spoštovani predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij,
spoštovani gostje

Gospod predsednik in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil,iskrena hvala za podeljeno državno odlikovanje Zvezi veteranov vojne za Slovenijo ob njeni dvajset letnici. Podeljeno odlikovanje nam veliko pomeni,kajti to je priznanje suverena naše države vsem tistim,ki smo 20 let gradili našo veteransko organizacijo. In ne samo to;to je priznanje za ohranjanje spomina na našo osamosvojitev in našo osamosvojitveno vojno. To je tudi priznanje našim prizadevanjem,da skupaj še z ostalimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami,združenimi v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij,ohranjamo zgodovinski spomin na uporništvo slovenskega naroda-od Tolminskih puntarjev,bojev za severno mejo in generala Maistra,Tigrovce in boj zoper okupatorja med drugo svetovno vojno. Seveda pa smo najbolj ponosni na obdobje dokončne osamosvojitve Slovenije,saj smo veterani in veteranke vojne za Slovenijo skupaj s slovenskim narodom opravili svoje zgodovinsko poslanstvo. Z orožjem v roki smo podprli na plebiscitu izraženo voljo ljudstva in v vojni,ki je sledila in katere konec ni bil predvidljiv, smo zmagali.

Hvala tudi za vaše,v slavnostnem nagovoru izrečene besede. Veliko nam pomenijo in nas zavezujejo. Zavezujejo pa tudi vse tiste najbolj odgovorne v naši državi,ki skrbijo za mir in blaginjo njenih državljank in državljanov,kajti izrekel jih je suveren naše države!Mir, blaginja in dostojanstvo državljank in državljanov Slovenije bi morali biti moto (vodilo) vseh tistih,ki odločajo o usodah ljudi in države.Ne priženite nas v odvisnost od vaše usmiljenosti,kajti to bomo razumeli,da državi,ki smo jo pomagali soustvarjati z orožjem,več nismo potrebni!Želimo aktivno sodelovati v procesu umirjanja in predvsem izboljšanja gospodarskih in s tem povezanih življenskih razmer. Tako, kot v začetku 90-ih let tudi danes ni mesta za strankarske in osebne interese ter še manj za sebičnost in samopašnost,ko si posamezniki vzamejo za talca lastno državo!Veterani vojne za Slovenijo imamo ne samo pravico,ampak tudi dolžnost javno opozarjati na takšne razmere,saj so mnogi za svojo domovino dali svoja življenja.

Spoštovani, spoštovane!

Hvala za vašo udeležbo na naši slovesnosti. Hvala vsem tistim,ki ste nas finančno in materialno podprli ter omogočili izvedbo današnjega dogodka. Zveza veteranov vojne za Slovenijo bo še nadalje ostala nevladna in nestrankarska ter nepolitična organizacija,katere člani smo in bomo stali na strani tistih,ki želijo sodelovanje,medsebojno razumevanje in spoštovanje. Naj bo to naš prispevek v miru!Verjamem,da bomo dočakali tudi čas,ko bo nekdo rekel«ne dotikajte se veteranov,kajti s povzročanjem krivic njim, sekate korenine lastnega drevesa!«

veterani-m-sobota.jpg   priznanje-zvvs.jpg

clani-pomurja.jpg




14.09.2013 VETERANI OZVVS MURSKE SOBOTE NA EKSKURZIJI

V soboto dne 14.09.2013, smo se veterani odpravili v zgodnjih jutranjih urah odpravili na izlet proti Primorski kjer smo z krajšimi postanki za jutranjo malico in kavo ob 8.00 uri prispeli v vojašnico SV Ankaran. Glede na dejstvo, da je vikend tudi za vojake nam je dežurni predstavil delo potapljačev in predstavil spominsko sobo 430. mornariškega diviziona. Velika škoda je da si nismo mogli celinci ogledat tudi potapljaške opreme saj je taka možnost zelo redka. Po ogledu razpoložljivega smo veterani nadaljevali pot do luke Koper kjer nas je v sončnem dopoldnevu čakala Slovenska vojaška ladja Trilav 11. Sledil je temeljiti ogled kot tudi predstavitev saj nam je častnik podal temeljito razlago. Možnost smo imeli tudi ogleda ladje Ankaran, ki je nekoliko manjše izvedbe od predhodnje.

Po končanem ogledu je sledil gasilski posnetek in pa z veteranske strani izročitev spominske plakete OZVVS M. Sobota tako vojaški ladji kot predhodno že vojašnic.

Obisk Primorske nebi bil to kar je bil, če veterani nebi obiskali spominsko veteransko obeležje na pomolu v centru Kopra kjer se je združba lako sprehodila se okrepčala in uživala sončne žarke ob sami obali.

Čas je kar bežal in tako smo se napotili proti Kozini v gostišče Mahnič saj so nas želodčki opozarjali, da smo na pot krenili iz M. Sobote ob 3.30 zjutraj. Po dobrem in obilnem okrepčilu smo veterani nadaljevali naš program do vojaškega muzeja Tabor - Lokev kjer smo veterani bili presenečeni ma kaj presenečeni osupli nad videnim in slišanim z strani lastnika Srečka Rože. Vsem, ki te ogromne in zanimive zbirke še niste videli iskreno priporočam saj boste navdušeni. Nikakor si ne vzemite samo urico časa, če si želite vse ogledat in slišat mimogrede splača se pogledat tudi v neposredni bližini cerkev. Z kupljenimi za zbiralce zanimivimi spominki iz muzeja smo nadaljevali našo pot programa proti kobilarni Lipica. Res, da se ogleda ni udeležila cela skupina, je pa tudi res, da 11 € ni majhen denar še posebej za tiste, ki so si v preteklosti kobilarno že ogledali. Tako smo veteranke in veterani z tem ogledom, z dobro voljo, ki nam jo je skozi cel dan ustvarjal naš muzikant še v slovo zapeli in zaigrali pred vstopom na avtobus, kar je pritegnilo mnoge poglede v slovo ter tako zapustili Primorsko.

Vračanje na izhodišče naše enodnevne ekskurzije v M. Soboto smo z večkratnimi postanki ob glazbi in petju zaključili v pozni nočni uri z obljubo, da se naslednje leto spet odpravimo na novo izbrano lokacijo kjer še nismo bili.

OZVVS Murska Sobota se zahvaljuje vsem, ki so nam omogočili, da smo preživeli prijeten in poučen dan.

prisrcen-sprejem.jpg   triglav11.jpg

mine-nekoc.jpg   gasilska.jpg

stolp-in-muzej.jpg   veliko-je-tega.jpg




02.09.2013 VETERANSKO SREČANJE OZVVS MURSKA SOBOTA

V soboto dne 31.08.2013, s pričetkom ob 13.00 uri se je pričelo 11. tradicionalno druženje z takoimenovanim veteranskim "PIKNIKOM" kjer je obenem potekalo tudi medobčinsko tekmovanje v športni disiplinah: Streljanje z zračno puško, met bombe na cilj, keglanjem in košarko.

Prijavilo se je 12 ekip med katerimi je bila tudi ekipa sosednje Madžarske iz Szekesfeervarja. Letošnje srečanje je bilo organizirano v MO M. Sobota in sicer v športnem centru Nemčavci. Srečanja se je udeležilo približno 120 naši članic in članov kot tudi nekateri župani naši občin. Srečanje je ponudilo tudi priložnost, da smo spregovorili o aktualnih problemih veteranov.

Srečanja so se udeležili župani in sicer župan občine gostiteljice MO M. Sobota Alojz Štihec, občine M. Toplice Alojz Glavač z podžupanom Gezo Đubanom, občine Puconci Ludvik Novak in občine G. Petrovci Franc Šlihthuber. Z nami so bili tudi predstavniki PVD SEVER, DVI M. Sobota, sosednjih OZVVS Pomurja in predsednik PO Pomurja Niko Brus.

Vreme nas je služilo, za pijačo in jedačo je bilo poskrbljeno kot tudi za dobro počutje kjer je poskrbel muzikant tako, da so lahko tekmovalci tekmovali z veliko vnemo glede na privlačne nagrade. Na letošnjem srečanju smo poskrbeli tudi za gledalce saj so lako po uradnem tekmovanju tekmovali v posebni disiplini in sicer STRELJANJE Z FRAČO. Za najboljše mesto je bila nagrada slastna torta. Tako so najboljše prve tri ekipe prijele pokale ostali priznanja, najboljši posamezniki v določeni panogi pa še plakete.

Izidi tekmovanja so naslednji: 1. mesto ekipa iz Beltinec 2. mesto ekipa iz Tišine 3. mesto ekipa iz Puconec Najboljši v posamezni disiplini pa so: Streljanje: Kovačec Ernest Met bombe: Pavlinjek Viktor Met na koš: Pozvek Anton Keglanje: Kovač Viljem Še posebna disiplina streljanje z fračo: Marič Ana iz Roašovcev, ki je prejela torto.

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem za dosežena mesta čestitamo. Ob prijetni glasbi se je srečanje nadaljevalo do večernih ur. OZVVS M. Sobota se zahvaljuje vsem, ki so omogočili, da je druženje uspešno izvedeno. Srečno do naslednjega leta!

priznanja-za-tekmovalce.jpg   pozdrav-zupanainpredsednika.jpg

koncentracija-je-pomembna.jpg   sodniki-dobro-opravljajo-delo.jpg

zbrani-v-lepem-stevilu.jpg   dobro-vzdusje.jpg




25.06.2013 POHOD OB MEJI IN PROSLAVA

Vojni veterani in ostali pohodniki smo se zbrali ob veteranskem spominskem obeležju pred nekdanjo karavlo v Čepincih in se odpravili na 8 kilometrov dolgo krožno pot. Najprej smo se odpravili do stare karavle na Špic bregu in nato nadaljevali pot do spominskega obeležja 2. svetovne vojne, kjer je bila krajša predstavitev dogodkov. Po predstavitvi so se vrnili pred karavlo v Čepincih, kjer je bila proslava s kulturnim programom in pogostitev. Vse prisotne sta nagovorila predsednik OZZVS Murska Sobota Valter Baldaš in župan Občine Šalovci Iztok Fartek.

Na prireditvi so se nam pridružili tudi predstavniki SV iz M. Sobote, ki so nam predstavili lako vojaško oborožitev.

predsedniki-po-pomurje.jpg   triglav11.jpg

povezovalka-programa.jpg   gasilska.jpg

pohod-skupinska-slika.jpg   obelezje-ubitimv2svvojni.jpg




...
...
...



31.5.2012 Novi prosti termini v kampu Jadranka v Izoli

Novi prosti termini v kampu Jadranka v Izoli so:

  • od 09.06.2012 do 16.06.2012
  • od 23.06.2012 do 30.06.2012
  • od 07.07.2012 do 14.07.2012
  • od 22.09.2012 do 29.09.2012
  • od 29.09.2012 do 06.10.2012
  • od 06.10.2012 do 13.10.2012

Cena za člane OZVVS M. Sobota znaša za tedenski najem počitniške prikolice 100,00 €. V počitniški prikolici je prostora za največ 5 oseb. Člani so dolžni poravnat še turistično takso ob prihodu v kamp, ki znaša 0,50 € po osebi. V ceno letovanja je všteto tudi parkiranje enega avtomobila v samem kampu. V kampu se nahaja še restavracija in trgovina. Vodstvo kampa se obvezuje uporabo infrastrukture za čas od 15.04. do 15.10.2012 (umivalnice, sanitarije, pitna voda, elektrika do 6A ali 1,32 kW).

Za več informacij se lahko zainteresirani člani OZVVS M. Sobota oglasijo predsedniku združenja Valterju Baldaš na tel.: 040 291 771


18.5.2012 Proslava ob dnevu ZVVS v PUCONCIH

V čast in priznanje za dosežke in dejanja iz leta 1991 nam je Občina Puconci  priredila proslavo, ki je bila 18. 05.2012 v OŠ Puconci. Proslave so se udeležili predstavniki veteranskih organizacij iz celotnega Pomurja. Program se je pričel z veteranskim činom kateremu je sledil govor župana občine Puconci g. Ludvika Novaka. Poudaril je pomembnost naše organizacije, da je domoljubna, samostojna, nestrankarska in nepridobitna ter da moramo še v naprej ohranjevati spomine na dogodke iz naše osamosvojitve. Nato je sledil govor slavnostnega govornika, predsednika ZVVS g. Ladislava Lipiča. Ta je posebno poudaril pomen osamosvojiteljev MSNZ in TO leta 90 in 91. Ravno tako izrazil zaskrbljenost zaradi krajšanj že pridobljenih pravic veteranov. Vsekakor pa je podal poudarek na resničnih dogodkih naše poti v osamosvajanje ravno zato, ker je tudi sam takrat sodeloval.

Sledil je kulturni program učencev OŠ Puconci ter folklorne skupine iz Moščanec. 

 Po sami prireditvi je sledilo skupno druženje ob pogostitvi in ob obujanju spominov takratnih dogodkov.

V imenu OZVVS M. Sobota se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji proslave, še posebej županu občine Puconci , g. Ludviku Novaku, OŠ Puconci, ravnatelju g. Ernestu Nemcu, osebju OŠ za pripravo prostora in pogostitve, učencem OŠ ter folklorni skupini iz Moščanec.

PROSLAVA PUCONCI 18 05 2012 026_m PROSLAVA PUCONCI 18 05 2012 043 _m

PROSLAVA PUCONCI 18 05 2012 042_m PROSLAVA PUCONCI 18 05 2012 050_m


17.5.2012 Krvodajalska akcija članov OZVVS

V počastitev dneva veteranov 17. maja smo Veterani Pomurja že 5. leto zapored dobrodelno organizirali krvodajalsko akcijo. Akcijo smo tudi izvedli okrepljeni z ostalimi OZVVS Pomurja iz Gornje Radgone, Ljutomera, Lendave. Dan veteranov je trenutek, ko smo naše praznovanje delili in razveselili veliko ljudi, ki so pomoči potrebni.
DAROVALI smo nekaj najbolj dragocenega - svojo KRI.
Zbrali smo se v kar lepem številu. S takimi akcijami želimo pomagat ljudem, ki so te tekočine potrebni.Veseli nas, da so nas ob tej priliki obiskali tudi mediji in sicer lokalna TV Idea - kanal 10, ki je objavila prispevek vPomurskem dnevniku za kar se jim zahvaljujemo.
Vsem darovalcem se bolnišnično osebje v imenu prejemnikov katerim bo naša kri pomagala zahvaljujejo.
 

Krvodajalska akcija 2012 003_m Krvodajalska akcija 2012 005 (2)_m

Krvodajalska akcija 2012 009 (2)_m Krvodajalska akcija 2012 006 (2)_m


16.5.2012 Urjenje pomurskih praporščakov v M. Soboti

Dne 16.5.2012 se je v vojašnici SV M. Sobota izvedlo enodnevno urjenje praporščakov iz Pomurske pokrajine. Udeležilo se je 29 članov, ki bodo lahko  bolje izvajali ob raznih svečanosti in pogrebnih komemoracij v svojih Območnih združenjih.
Bilo je teoretično in praktično usposabljanje. Usposabljanje je vodil Dominik Grmek – vodja slovenskih praporščakov, kateremu se za njegov trud tudi iskreno zahvaljujmo. Zahvaljujemo se tu vojašnici SV v M. Soboti, ki nam je nudila gostoljubje.

Praporščaki Pomurja-1_m Urjenje praporščakov 006 (2)_m

Urjenje praporščakov 008 (2)_m Za domovino-1 (2)_m


15.5.2012 Ponovno lahko letujemo AVTO – KAMPU JADRANKA v Izoli

Vodstvo OZVVS M. Sobota se je celi čas trudilo in končno je le uspelo dobiti mesto v avto-kampu JADRANKA v Izoli. Lokacija je odlična – trda senca in tudi ostala infrastruktura primerno - odlična.

Za več informacij klikni TUKAJ.


23.10.2011 Mistrica Jelušičeva na srečanju na Vaneči

Na srečanju na Vaneči, ki se ga je udeležilo veliko število obiskovalcev je bila slavnostna govornica ministrica za obrambo g. Ljubica Jelušič. V svojem govoru se je med drugim dotaknila narodnoosvobodilnih bojev v Pomurju. Prav tako se je dotaknila dogodkov osamosvojitvene vojne 91. Med svojim nastopom je večkrat bila prekinjena z ogromnim aplavzom saj se je dotaknila pomembnih dogodkov iz leta 1944, prav iz tega kraja na Vaneči.

Po končanem slavnostnem delu si je ministrica g. Jelušičeva ogledala še razstavo iz časa NOB in osamosvojitvene vojne 91, kjer se je vpisala tudi v knjigo spominov. V imenu OZVVS Murska Sobota je predsednik Valter Baldaš v spomin  g. ministrici Jelušičevi izročil sliko in veteranski grb kot darilo.

Vaneca-1 Vaneca-2


22.10.2011 Proslava v KOPRU ob odhodu zadnjega vojaka JLA – izlet OZVVS M.Sobota

Veterani OZVVS Murska Sobota smo 22.10.2011 obiskali  Koper, kjer smo prisostvovali  centralni proslavi ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz slovenskega ozemlja. Bilo nas je okrog 50 – poln avtobus.  S krajšimi postanki smo okoli 8.30 ure prispeli v Koper točneje na pomol od koder je zadnji vojak JLA zapustil slovensko ozemlje. Po prihodu smo se zbrali ob spomeniku postavljenem ob 10. obletnici odhoda “jugo vojske”. Po skupnem fotografiranju smo si ogledali del mesta. Nadalje nas je pot vodila do prireditvenega prostora, kjer smo prisostvovali proslavi, ki je bila na centralnem in lepem nogometnem stadionu. Vsi veterani smo bili  mnenja, da je bila proslava na samen vrhu nivoja. Po okrepčilu smo nadaljevali pot do Pirana kjer smo si ogledali pomorski akvarij z bogato zbirko morskih rib in Tartinijev trg. Pot nas je vodila mimo Portoroža kjer smo opravili še krajši postanek za zadnjo kavico na primorski obali. Vrnili smo se v poznih  večernih urah. Vsem udeležencem, ki so prispevali za tako prijetno vzdušje se vodstvo zahvaljuje.

Lep pozdrav do naslednjega izleta…

Skupna1 Praporščaki1


15.10.2011 Priznanje občine Puconci OZVVS M.Sobota

Ob 14. občinskem prazniku občine Puconci je bila 15. oktobra 2011 slavnostna seja občinskega sveta, kjer so podelili priznanja najboljšim posameznikom, društvom in naziv častnega občana. OZVVS Murska Sobota je tudi  prejela PRIZNANJE OBČINE PUCONCI  "Za dostojanstveno obeleženje dogodkov iz vojne za Slovenijo 91."  Priznanje je prevzel predsednik OZVVS M.Sobota, Valter Baldaš.

Nagrajenci Sprejem


18.8.2011 Občinsko priznanje OZVVS M.Sobota od občine G.Petrovci

V spomin na 19. avgust, ko je leta 1934 v Ženavljah pristal stratosferski balon, je Občina Gornji Petrovci praznovala 14. občinski praznik. Slavnostna seja občinskega sveta je bila 18.8.2011 v kulturnem domu Občine Gornji petrovci v Stanjevcih, na kateri je bil slavnostni govornik župan Franc Šlihthuber. Po kulturnem programu so podelili razna priznanja, tistim, ki skrbijo za pozitivno promocijo občine, urejanju hiš in okolice ter balkonov. Podeljeno je bilo tudi pet najvišjih občinskih priznanj med katerimi je prejemnik tudi naše Območno združenje.

V imenu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo M. Sobota se še enkrat iskreno zahvaljujem za podeljeno priznanje predlagatelju županu g. Francu Šlihthuberju, podžupanu, občinskemu svetu in komisiji za priznanja.

HVALA !

TAN_7663 Nagrajenci občinskih priznanj OBČINSKO PRIZNANJE OBČINE G. PETROVCI TUDI OZVVS MS


26.06.2011 Tudi v občini Rogaševci proslavili dan samostojnosti

V občini Rogaševci  v naselju Nuskova smo tudi 26.06.2011 proslavili dan samostojnosti.  Zbralo se je lepo število občank, občanov ter gostov kot tudi veteranov vojne za Slovenijo in tako počastili 20. obletnico samostojnosti republike Slovenije. Prisotni smo bili tudi veterani s praporom pa čeprav so se istočasno odvijale dve take prireditvi. Proslave se je udeležila tudi delegacija sosednje Avstrije, ki so predstavili doživetje naše osamosvojitvene vojne na svoj način in občutki, ki so še zelo živi. Zaskrbljeni so bili ali bo prišlo do napada tudi na mejnem prehodu v Kuzmi. Sami so take informacije dobivali in vse skupaj je podkrepilo še streljanje in zaskrbljenost je bila toliko večja.
Slavnostni govornik je bil Edvard Mihalič, župan občine Rogašovci. Ta je opisal dogodke ispred 20. let, ki je takrat nastopal v funkciji povelnika Območnega štaba TO.
Za popestritev so v kolturnem delu sodelovali z petjem, igro in skečem. Veterani smo ponosni, da se nekatere občine zavedajo pomena samostojnosti in veteranov vojne za Slovenijo, ter ob takih priložnostih pripravijo v počastitev primerno prireditev.

Kaj si naj mislimo o tistih, ki jim taki dogodki niso pomembni ali kratko malo spregledajo udeležence pri obranitvi samostojne države Slovenije.
To prepuščamo bralcem, da si ustvarijo svoje mnenje..???

20 let državnosti - Nuskova 2011 010 20 let državnosti - Nuskova 2011 018

20 let državnosti - Nuskova 2011 023 20 let državnosti - Nuskova 2011 041


26.06.2011 Proslava pri spominskem obeležju v Gederovcih – 20. obletnica državnosti

Občina Tišina v sodelovanju z veterani OZVVS M.Sobota in PVD SEVER za Pomurje je 26.06.2011 v Gederovcih ob spominskem obeležju na vojno 91 organizirala proslavo ob 20. obletnici državnosti in samostojnosti. Udeležilo se je veliko število občanov in je potekala v lepem nedeljskem popoldnevu ter dobrem vzdušju. Tako je tudi ZB za vrednote NOB ob tej priložnosti in v počastitev pomembne obletnice organizirala pohod.
Te prireditve so se udeležili tudi veterani sosednjih Območnih veteranskih združenj Gornje Radgone, Ljutomera in Lendave ter ZB za vrednote NOB in predstavniki društva vojnih invalidov Pomurja.
S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi visoki gostje, kot so g. Ladislav Lipič s soprogo, župani sosednje Avstrije, župani sosednjih občin Cankove in Radenci, direktor PU M. Sobote Drago Ribaš in ostali gostje. Vse skupaj je nagovoril in pozdravil gostitelj župan občine Tišina g. Franc Horvat. Prav tako sta prisotne pozdravila predsednik OZVVS M. Sobota Valter Baldaš in član upravnega odbora PVD SEVER Iztok Trček.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik ZVVS Janez Pajer, ki je podal nekatere poglede na preteklost, sedanjost in želje za prihodnost, kar so vsi prisotni potrdili z velikim aplavzom.
Za kulturni del so poskrbeli pevska skupina »Prekmurci«, učenci Osnovne šole Tišina in najmlajši iz podružnične šole v Gederovcih. 

Po proslavi je bila s strani občine Tišina pripravljena skromna pogostitev, za kar se ji veterani prav posebej zahvaljujemo.

DSC_6316 (2) DSC_6389 (2)

DSC_6371 (4) DSC_6377 (2)


24.06.2011 Slavnostna prireditev ob dnevu državnosti in 20. obletnice samostojnosti v M. Soboti

V gledališču PARK v MO Murska Sobota smo 24.06.2011 na predvečer ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije proslavili in zaznamovali z osrednjo slovesnostjo dan državnosti. Slavnostni govornik je bil dr. Ludvik Toplak, predsednik Državno političnega zbora Skupščine Republike Slovenije v letih 1990 -1992. V glasbenem programu je nastopil godalni kvartet Calisto. Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je na začetku pozdravil navzoče. Je pa žal pozabil na veterane - osamosvojitvene vojne 91...(vsaj pozdraviti...).

Veterani upamo, da se je to zgodilo nehote.

Ob tej priložnosti sta oba govornika po končani proslavi pred obnovljeno dvorano zasadila lipo.

slika-20-x slika-toplak-x


11.06.2011 IZLET - EKSKURZIJA OZVVS M. SOBOTA NA DOLENJSKO

V soboto dne 11.06.2011 smo se veterani O ZVVS M. Sobota odpravili na izlet proti Dolenjski. Bilo nas je okrog 50 - poln avtobus. Iz M. Sobote smo krenili proti do Krškem, kjer smo si ogledali vinsko klet in polnilnico znamenitega cvička ter bili deležni degustacije. Nato smo nadaljevali pot do Brežic, kjer nas je dočakal dr. Tomaž Teropšič sicer direktor muzeja drugače je tudi veteran in član O ZVVS Brežice in si ogledali muzej in fotografsko razstavo » BIL SEM ZRAVEN«. Kosilo je bilo v gostilni Pugelj v Ždinji vasi in je bilo odlično ter nadaljevali pot Novega mesta kjer smo si ogledali stari del mesta. V samem Novem mestu nas je pričakal veteran Branko Zgonc, ki nas je pospremil do obeležja v Pogancih. Pri obeležju sta nas pričakala nekdanji načelnik generalštaba general Albin Gutman in g. Anton Klobčaver ter nam podrobno predstavila dogajanje na tem območju leta 1991. Po kratkem druženju in izmenjavi daril smo se odpravili proti domu kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Veterani OZVVS M.Sobota se še enkrat zahvaljujemo vsem gostiteljem za prijaznost in topel sprejem, da smo tako lahko preživeli lep sobotni dan.
 HVALA DOLENJČANI...!!!
 

SSA44639 SSA44679

SSA44726 SSA44734


17.05.2011 Proslava ob dnevu veteranov OZVVS M.Sobota v grajski dvorani v M.Soboti

Veterani OZVVS M.Sobota smo skupaj z MO M.Sobota včeraj zaznamovali Dan veteranov vojne za Slovenijo s proslavo v murskosoboški grajski dvorani. Na ta dan leta 1990 je namreč pričela delovati Maneverska struktura narodne zaščite, kot odgovor na pobiranje orožja takratni TO Slovenije. Murskosoboško veteransko združenje, ki pokriva vse občine UE M. Sobota je med najaktivnejšimi v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi želijo veterani poudariti pomen njihovih dejanj. S tem dnevom veteranov želimo vse veteranske organizacije ohraniti spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, da ne bi utonili v pozabo. Na to nas spominja tudi veteransko simbolno dejanje, ki ga vedno ob tovrstnih priložnostih prikažemo.

Slavnostni govornik na proslavi je bil Edvard Mihalič, sedanji župan občine Rogaševci, ki je bil v času osamosvojitve poveljnik Območnega štaba teritorialne obrambe M.Sobota. Kot je dejal sam, se dobro spomni vseh takratnih dogodkov. Posebej pa so se mu v spomin vtisnili takratni pripadniki TO ter vsi ostali, ki so sodelovali v osamosvojitveni vojni in to s svojo požrtvovalnostjo in odnosa do svoje lastne domovine - Slovenije.

Po proslavi je bila za vse udeležence pripravljena majhna zakuska in kramljanje o dogodkih izpred 20. let.

simbolno-dejanje-2011-xx mihalic-x


12.5.2011 Krvodajalska akcija veteranov iz Pomurja - 2011

Dne 12. maja 2011 so se veterani iz Pomurja že četrtič odzvali krvodajalski akciji, ki je bila organizirana v bolnišnici Rakičan. Akcija se je razširila na Pokrajinski nivo, vendar je bila nekoliko slabša od prejšnjih let. Tako se je skupaj odzvalo in darovalo kri petnajst (15) veteranov. Iz OZVVS M.Sobota je darovalo kri pet (5) veteranov.

DAROVALI smo nekaj najbolj dragocenega - svojo KRI.

Vsem darovlacem se bolnišnično osebje v imenu prejemnikov katerim bo naša kri pomagala - ZAHVALJUJEJO.

Valter roj. dan 001 Valter roj. dan 007


4.3.2011 Volilni občni zbor OZVVS M.Sobota

V petek 4.3.2011 je bil v motelu ČARDA volilni občni zbor OZVVS M.Sobota.Udeležilo se je preko 100 veteranov in gostov. Po kratkem uvodu so veterani vojne za Slovenijo pripravili simbolno dejanje, ki je na tovrstnih dogodkih že tradicionalno. V nadaljevanju so bile med drugim opravljene tudi volitve novega vodstva območnega združenja, v zaključnem delu pa so bile podeljene zahvalne plakete. Občnega zbora se je tudi udeležil predsednik ZVVS Janez Pajer, ki je bil presenečen nad delom in aktivnostmi OZVVS M.Sobota.

Ob 20. obletnici samostojnosti pa je območno združenje podelilo tudi zahvalne plakete občinam s  katerimi dobro sodelujejo in tudi finančno podpirajo. Plakete so prejele: občine Murska Sobota, Puconci, Hodoš, Gornji Petrovci, Šalovci, Tišina in Moravske Toplice. Od posameznikov so jubilejne plakete dobili : Branko Cipot, Franc Topolovec in Miran Zorko so prejeli bronaste plakete zveze in Ivan Smodiš pa srebrno zvezno plaketo.
Letos je bila podeljena tudi plaketa OZVVS M.Sobota, ki jo je prejel Jože Gomboši.
Predsednika ZVVS Janeza Pajerja je še čakala ena prijetna dolžnost to je izročitev predsedniškega pasu novo izvoljenemu predsedniku OZVVS M.Sobota Valterju Baldašu.
Predsednik OZVVS M.Sobota Valter Baldaš pa je predsedniku ZVVS Janezu Pajerju izročil simbolno darilo.

Vsem nagrajencem in novemu vodstvu ČESTITAMO !

Photo0389 Photo0376

Photo0377 Photo0378


28.1.2011 Razpis in prijavnica za letovanje za leto 2011 na Debelem rtiču – kamp prikolica

Komisija za letovanje pri OZVVS M.Sobota je izdala Razpis letovanja za leto 2011 leto. Prosimo vse interesente, ki bi želeli letovati v kamp prikolici na Debelem rtiču, da oddate Prijavnico do 21.3.2011, ki jo najdete na tem naslovu : PRIJAVNICA.doc v Word dokumentu. Prijavnico lahko oddate tudi v elektronski obliki ali po pošti priporočeno.
Pa prijetno letovanje!

Pravilnik najdete tu: Pravilnik za letovanje

Komisija za letovanje pri OZVVS M.Sobota


4.9.2010 Veteranski »PIKNIK« s tekmovanjem v Stanjevcih - občina G. Petrovci

V soboto dne 04.09.2010 s pričetkom ob 14.00 uri se je začelo 8. tradicionalno druženje OZVVS M. Sobota tako imenovani veteranski »PIKNIK »z medobčinskim tekmovanjem v raznih športnih disciplinah. Letos bilo srečanje članov OZVVS M.Sobota organizirano ŠC Stanjevci - občina G. Petrovci. Udeležilo se je okrog 100 članov – veteranov naše organizacije. Piknika so se tudi udeležili župani občine G. Petrovci g. Franc Šlihthuber, občine Puconci g. Ludvik Novak in občine Moravske Toplice g. Franc Cipot.. Obiskali so nas tud kolegi - veterani iz BEOSZ Madžarske iz mesta Szekesfehervara. Kljub začetnemu slabemu vremenu je srečanje bilo uspešno, ker je kaj kmalu posijalo sonce. To je bila tudi prilika za preizkus našega novega šotora. Med druženjem so nas tudi obiskali člani Aerokluba M.Sobota – modelarji s svojimi mini avioni.
V tekmovalnem delu so si ekipe izborile naslednje naslednja mesta:
    1. mesto     Rogašovci
     2. mesto      BEOSZ Madžarska
     3. mesto      Puconci
Praktične nagrade pa so prejele naslednje ekipe po vrstnem redu :
Moravske Toplice, M. Sobota II, G. Petrovci in M. Sobota I.

Ekipa iz Rogašovec je prejela v trajno last prehodni pokal, saj so ga osvojili tri leta zapored. 
Najboljši posamezniki, ki so si prislužili plakete:
Met bombe:                VLAJ Stanko - M. Sobota
Pikado:                    ROKA Jozsef - Szekesfehervar
Streljanje z zračno puško:      ŠEBJANIČ Slavko – Puconci
Vsem tekmovalcem za dosežena mesta čestitamo !!!

Ob prijetni glasbi, druženju in kramljanju z obujanjem spominov na pretekle dogodke je srečanje trajalo pozno v noč. Vsem, ki so kakor koli prispevali, da je srečanje uspešno izvedeno se zahvaljujemo.
 

 P9040351_m P9040399_m

 Zmagovalci_m Baldas_m


12.6.2010 Izlet veteranov OZVVS M.Sobota v Idriji in v bolnišnici »Franja«

Po letnem programu OZVSS M.Sobota za leto 2010 je bil organiziran izlet  in ogleda rudnika živega srebra v Idriji  ter  legendarne bolnišnice »Franja«.  Bilo nas je za poln avtobus in celo smo nekaterim zamudnikom morali odpovedati.

Po nekaj urni vožnji in postankih za okrepčilo ter jutranjo malico smo veterani prispeli do prve destinacije v Idriji, kjer nam je prisrčno dobrodošlico zaželela predsednica OZVVS Cerkno-Idrija ga. Lenca in praporščak. Po ogled rudnika smo si privoščili zasluženo kosilo in poživilo v gostišču KOS.  Veselje in dobro počutje se je nadaljevalo po opravljenem kosilu v smeri mestnega muzeja v gradu Gewerkenegg, kjer se je po ulicah Idrije razlegal zvok harmonike in pesmi veteranov iz M.Sobote. Naslednja in končna destinacija je bila ogled bolnišnice Franja, kjer nas je pričakala vodička ga. Marija, ki je bila posebej angažirana  za naš obisk. Skupno fotografiranje, zvoki harmonike, veteranska zastava in dobro vzdušje smo se podali na ogled znamenite bolnišnice Franja. Res smo si imeli kaj pogledati in slišati saj sama lokacija naredi na obiskovalca še poseben vtis ob poslušanju pripovedovanja iz takratnih dogodkov.

Nato je sledila vrnitev in veterani OZVVS M.Sobota se vsem, ki so kakorkoli prispevali k našemu dobremu počutju se posebej ZAHVALJUJEMO in si takih in podobnih izletov še želimo!

Posebno bi se zahvalili OZVVS Cerkno-Idrija na prisrčnem sprejemu ter gostoljubnosti.

IMG_0214_m Izlet Idrija 012_m

Izlet Idrija 053_m IMG_0256_m


15.5.2010 Proslava ob dnevu Zveze veteranov vojne za Slovenijo v M. Soboti

MO M.Sobota  nam je v čast in priznanje za dosežke in dejanja iz leta 1991 priredila proslavo, ki je bila 15. 05.2010 v grajski dvorani v M.Soboti. Proslave se je udeležilo okrog 120 ljudi iz celotnega Pomurja. Program se je pričel z veteranskim činom kateremu so sledil govor župana MO M.Sobota g. Antona Štihca. Poudaril je pomembnost naše organizacije, da je domoljubna, samostojna, nestrankarska in nepridobitna ter da moramo še v naprej ohranjevati spomine na dogodke iz naše osamosvojitve. Nato je sledil govor slavnostnega govornika, načelnika generalštaba generalmajorja mag. Alojza Šteinerja. Ta je posebno poudaril je pomen osamosvojiteljev MSNZ in TO leta 90 ter 91. Ravno tako izrazil zaskrbljenost zaradi delitve in različnih tolmačenj takratnih dogodkov. Vsekakor pa je podal poudarek na resničnih dogodkih naše poti v osamosvajanje ravno zato, ker je tudi takrat sam deloval na območju Pomurja.

Sledil je kulturni program pevske skupine Prekmurci in pihalnega orkestra glasbene šole M. Sobota. Po sami prireditvi je sledilo skupno druženje ob skromni pogostitvi in ob obujanju spominov takratnih dogodkov.

Dodatek:

Veteran je oseba, ki je odslužila svoj dolg do domovine in lepo je, če mu domovina to tudi prizna.
V Murski Soboti se je zgodilo ravno to... !!!

ZAHVALJUJEMO SE MO M. SOBOTA IN NJENEMU ŽUPANU !!!

PPROSLAVA OB DNEVU VETERANOV   M.SOBOTA 15.5.2010 003 IMG_5070

IMG_5071 IMG_5081


13.5.2010 Krvodajalska akcija veteranov iz Pomurja

Dne  13. in 14. maja 2010 so se veterani iz Pomurja odzvali krvodajalski akciji, ki je bila organizirana v bolnišnici Rakičan. Tako se je skupaj odzvalo in darovalo kri 39 veteranov iz Območnih združenj G. Radgona, Ljutomer, Lendave ter M. Sobote. Še posebej nas veseli, da so se tej akciji odzvali člani policijskega veteranskega združenja SEVER. Akcijo smo letos izvedli že tretjič in upamo, da bo postala v naprej tradicionalna -  vsako leto.

Danes smo DAROVALI nekaj najbolj dragocenega - svojo KRI. Bolnišnično osebje se nam veteranom v imenu prejemnikov katerim bo naša kri pomagala - ZAHVALJUJEJO.

Krvodajalska akcija 006 Krvodajalska akcija 013

Krvodajalska akcija 017 Krvodajalska akcija 023


28.04.2010 Novo vodstvo Pokrajinskega odbora veteranov vojne za Slovenijo Pomurja

Dne 28.04.2010 se je sestal Pokrajinski odbor veteranov vojne za Slovenijo Pomurja na svoji redni volilni seji. Predsedstvo je pregledalo dosedanje delo in sprejelo oceno o delu predsedstva in predsednika. Po krajši razpravi je predsedstvo dobilo razrešnico nakar so sledile volitve za predsednika in podpredsednika pokrajinskega odbora in predsedstva. Tako je bilo dano zaupanje za 4. letni mandat:

Predsednik PO za Pomurje:        Nikolaj Brus       OZVVS G. Radgona
Podpredsednik:                          Valter Baldaš     OZVVS M. Sobota

Člani predsedstva:
- Jože Makovec, Daniel Mauko;   OZVVS G. Radgona,
- Živko Stanič, Miroslav Sankovič, Franc Balantič; OZVVS Lendava,
- Alojz Filipič, Jože Roškar, Marko Milič; OZVVS Ljutomer,
- Ludvik Jonaš, Bogdan Micevski;  OZVVS M. Sobota.

Sledila je zahvala staremu predsedniku za opravljeno delo in čestitke novemu.


24.04.2010 Glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) v Murski Soboti

Dne 24.04.2010 je v Murski Soboti v hotelu DIANA potekal Glavni zbor zveze veteranov vojne za Slovenijo. Na zboru je sodelovalo 124 delegatov in 10 članov predsedstva. S strani MO M.Sobota je vse navzoče pozdravil direktor občinske uprave Bojan PETRIJAN. Na zboru je bil tudi prisoten načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, ki je veterane je nagovoril zaradi dogodkov leta 1991 in izrazil svoje nestrinjanje z vsebino peticije ukinimo vojsko. S svojim govorom pa je tudi počastil bivši načelnik generalštaba Slovenske vojske Ladislav LIPIČ. Oba sta namreč člana naše OZVVS M.Sobota. Zbor je potekal v dobrem vzdušju, delovno in na koncu tudi družabno.
Kot soorganizatorji zbora smo se odlično izkazali.

Glavni zbor 026_m Glavni zbor 049_m


19.04.2010 Ponovno postavljena kamp prikolica na Debelem rtiču

Naši člani so ponovno postavili kamp prikolico v letovišču Ministrstva za notranje zadeve na Debelem rtiču. Novost je ta, da smo dobili novo lokacijo, nabavili dodatno velik baldahim in streho nad prikolico. Tako je možno od 01.05.2010 že te naše kapacitete izkoriščati.

Vsem želimo prijetno letovanje ob slovenskem primorju.

kamp 003_m kamp 005_m


8.4.2010 Pravilnik, razpis in prijavnica za letovanje na Debelem rtiču – kamp prikolica

Predsedstvo OZVVS je na svoji seji dne 7.4.2010 sprejelo Pravilnik za letovanje (klikni) v počitniški kamp prikolici in tudi potrdilo Razpis letovanja za leto 2010 (klikni) leto. Prosimo vse interesente, ki bi želeli letovati v kamp prikolici na Debelem rtiču, da čimprej oddate Prijavnico – P2, ki jo najdete na tem naslovu : PRIJAVNICA-P2-2010-X.doc (klikni) v Wordovem dokumentu. Prijavnico lahko oddate tudi v elektronski obliki ali po pošti priporočeno.

Pa prijetno letovanje!
Predsedstvo OZVVS M.Sobota


2.4.2010 OBVESTILO za dodelitev enkratne denarne pomoči – sprejem vlog

OZVVS M. Sobota obvešča svoje člane, da lahko vložijo vlogo za dodelitev enkratne denarne (finančne) pomoči. Vloge sprejemamo od 02. 04. 2010 dalje v pisarni dežurstva

Kardoševa 2,  9000 Murska Sobota. Katere vse dokumente morajo predložiti prosilci kliknite tukaj.


6.3.2010 Redni letni Zbor veteranov OZVVS M.Sobota bo 12. marca 2010 v >MOTELU ČARDA<

Redni letni Zbor veteranov OZVVS M.Sobota bo 12. marca 2010 v >MOTELU ČARDA< s pričetkom ob 17.00 uri. Po končanem zboru bo tako imenovano družabno srečanje, kjer si bomo povedali marsikatero nedokončano zgodbo. Torej VABLJENI in vidimo se....( za dnevni red klikni: tukaj )


22.8.2009 Veteranski »PIKNIK« s tekmovanjem v GD Krplivniku pri Gradu

V soboto dne 22.8.2009 s pričetkom ob 14.00 uri se je začelo 7. tradicionalno druženje OZVVS M.Sobota tako imenovani veteranski »PIKNIK »z medobčinskim tekmovanjem v  raznih športnih disciplinah. Letos  je bil piknik organiziran v GD Krplivnik pri Gradu občina Grad. Udeležba na PIKNIKU je bila dokaj dobra okrog 110 članov - veteranov. Piknika sta se tudi udeležila g. Daniel Kalamar, župan občine Grad in g. Ludvik Novak, župan občine Puconci. Obiskali so nas tud kolegi - veterani iz BEOSZ Madžarske iz mesta Szekesfehervara.

V tekmovalnem delu so si ekipno izborili naslednja mesta:
1. mesto   Rogašovci
2.  -//-       M. Toplice
3.  -//-       G. Petrovci
4.  -//-       BEOSZ Madžarska
5.  -//-       M. Sobota
6.  -//-       Tišina
7.  -//-       Puconci

Najboljši posamezniki pa so bili:
Met bombe:                             Gomboc Slavko - Tišina
Pikado:                                    Marič Frederik - Rogašovci
Streljanje z zračno puško:      Žbul Štefan – Rogašovci
Vsem tekmovalcem za dosežena mesta čestitamo !!!

Ob prijetni glasbi in kramljanju je srečanje trajalo pozno v noč.

DSCF0527_m DSCF0518_m

DSCF0548_m DSCF0553_m


3.8.2009 Veteranski PIKNIK s tekmovanjem do 22.8.2009 v gasilskem domu Krplivnik pri Gradu

V soboto dne 22.8.2009 s pričetkom ob 14.00 uri se bo začelo tradicionalno druženje OZVVS M.Sobota tako imenovani veteranski PIKNIK z medobčinskim tekmovanjem v gasilskem domu Krplivnik pri Gradu. Soudeležba je 3 EUR za člane in 5 EUR za družinske člane, ki niso člani.

Prijave do 15.8.2009.  Dodatne informacije na tel. : 031 366 022 – Vladimir Abakumov, sekretar.

Predsedstvo OZVVS M.Sobota


1.8.2009 Počitniška prikolica postavljena na Debelem rtiču - 1. izmena že letuje

 

Dne 31.7.2009 smo uspešno postavili našo prikolico za letovanje v kampu Ministrstva za notranje zadeve na Debelem Rtiču. Namreč smo se tudi pogovarjali z Ministrstvom za obrambo, vendar nismo bili uspešni. A Ministrstvo za notranje zadeve nam je takoj ponudilo prostor za namestitev naše prikolice in se njim toplo zahvaljujemo. Postavitev prikolice na Debelem Rtiču sta izvedla Valter Baldaš, predsednik in Anton Benkovič, blagajnik OZVVS M.Sobota. Prikolica je postavljena na lokaciji 10m od morja in okrog 30 m od sanitarnih prostorov in tušev. Kruh pripeljejo vsako jutro, a v trgovino pa moraš izven kampa, kar pa je zelo blizu. V samem kampu je restavracija in prehrana je po zelo ugodni ceni...!!!  Tako je 1.8.2009 že začela 1. izmena letovanja. Prve vtise o letovanju bomo kaj kmalu izvedeli...

Predsedstvo OZVVS M.Sobota

Prikolica_m Morje_m

Notranjost_m Pogled-morje_m

 


10.7.2009 Možnost letovanja v prikolici za člane OZVVS M.Sobota – v letovišču »DEBELI RTIČ«

Na zadnji seji predsedstva v mesecu juniju je bilo sklenjeno, da se nabavi za člane OZVVS M.Sobota »KAMP PRIKOLICA ZA LETOVANJE«. Takoj se je šlo v akcijo in smo uspeli po ugodni ceni nabaviti prikolico s 4 ležišči ter zelo dobro očuvano. Prikolica ima vso notranjo opremo kot je: hladilnik, plinsko mini kuhinji, mini kopalnico, električni grelec, 4 ležišča, mini jedilni kotiček, TV, radio itd. Sedaj smo v dogovarjanju z letoviščem Debeli rtič, ki spada po Ministrstvo za notranje zadeve in upamo, da jo bomo že lahko po 20.7.2009 namestili.

Cena za člane bo okrog 140EUR za tedensko letovanje.

Za vse, ki želite letovati še letos  v naši prikolici se oglasite pri predsedniku :

Valterju Baldašu MOBI: 040 291 771

Vsem želimo prijetno letovanje !!!

Wohnwagen 002_m FOTO 089 (2)_m


13.6.2009 Veterani OZVVS M.Sobota v slovenskem parlamentu

Veterani OZVVS Murska Sobota so tudi v letošnjem letu organizirali ekskurzijo po naši lepi Sloveniji. To krat smo se odločili, da obiščemo tudi Slovenski hram demokracije – naš parlament, znamenitosti naše dežele kot je to arboretum v Volčjem potoku in Sadnikarjev muzej v Kamniku.

Veselo se je pričelo že na postajališču v Murski Soboti že ob 05,00 uri kjer smo udeležencem razdelili jutranjo malico in pijačo. Seveda je za vzdušje poskrbel tudi harmonikar. Pot nas je vodila z krajšimi postanki za kavico do bele Ljubljane natančneje do parlamenta, kjer so nas takoj po prihodu prevzemala različna čustva.  Ob dogovorjenem času smo po pregledu vstopili v prelepo urejeno preddverje kjer v prelepih prostorih odločajo poslanci o naši usodi. Kmalu za tem se nam je pridružil in nas pozdravil kljub obveznostim podpredsednik Državnega zbora g. Miran Potrč. Hvaležni smo, da si je utrgal toliko časa še posebej smo hvaležni za izrečene besede o priznanju prispevka nas veteranov v osamosvojitveni vojni 91. Vsekakor smo veterani želeli postaviti nekaj vprašanj, ki se tičejo nas veteranov in našega delovanja. Gospod Potrč nam je obljubil, da se bo zavzel za popravo nekaterih krivic oziroma, da bodo o naših predlogih razpravljali. Ob tej priložnost smo veterani izročili g. Potrču naš veteranski grb, ki naj ponosno krasi njihov prostor.

Ogled in predstavitev nekaterih zgodovinskih dejstev nas je prevzel. Še posebej kako je, če sediš v klopeh kjer se prinašajo pomembne odločitve.

Vsem, ki so kakorkoli pomagali, da do realizacije obiska pride se po tej poti zahvaljujemo.

Vesela druščina je svojo pot nadaljevala do Arboretuma Volčji potok ter samega ogleda. Žal smo zamudili čas, ko je cvetje v svojem bujnem cvetenju smo pa lahko videli ostale stvari kako so urejene. Po ogledu smo si zaželeli mrzle pijače in dobrega obroka v neposredni bližini arboretuma pri Starem Vozu kamor smo prispeli nekaj minut pred dogovorjenim časom. Veselje ob spremljavi glasbe se je nadaljevalo vse do zasluženega kosila. Žal tukaj nas je čakalo razočaranje kljub predhodnim obljubam. Nismo imeli visokih pričakovanj, nismo se pa mogli sprijazniti z dejstvom, da smo ob prihodu nekaj minut pred 13,00 uro, da pa je bila postrežena zadnja oseba šele ob 15,00 uri z glavno jedjo. Opozarjam, da je bilo predhodno dogovorjeno in poudarjen pomen hitre postrežbe saj smo bili vezani časovno glede naslednjega obiska. Sodbo prepuščam vam samim veterani jim pa podeljujemo bodeči nagelj.

Čas in nadaljevanje naše poti je prineslo malo pomirjenja in nove zanimivosti kot je bil obisk Sadnikarjevega muzeja v Kamniku, ki je najstarejša, najbogatejša in najbolj pomembna zasebna muzejska zbirka pri nas. Ustanovil in za javnost odprl jo je leta 1893 kamniški veterinar dr. Josip Nikolaj Sadnikar od leta 1973 častni občan mesta Kamnik

Vesela druščina je prispela na izhodiščno mesto v Mursko Soboto v večernih urah.

Gasilska_m Sprejem-Potrč_m


23.5.2009 GEOS - načelnik GŠ Alojz Štajner z člani predsedstva OZVVS M. Sobota

Delegacija 9. članov predsedstva OZVVS Murska Sobota je tudi v tem letu obiskala prireditev v počastitev dneva veteranov na GEOS-u. Ob tej priliki smo se veterani srečali in pogovorili z načelnikom general štaba Slovenske vojske Alojzom Štajnerjem tudi članom OZVVS Murska Sobota,.kar smo veterani OZVVS M.Sobota nadvse ponosni. Ob tej priliki je g. Štajner bil slavnostni govornik na prireditvi, kjer je poudaril pomen veteranov med osamosvojitveno vojno za Slovenijo leta 1991. Poudaril je tudi pomembnost združevanja veteranskih organizacij saj bomo samo tako močnejši in uspešnejši napram državi in našemu pomenu v mirnodobnem času. Gospodu Štajnerju želimo veliko uspeha pri svojem delu in upamo, da mu bo čas dopuščal srečanje ob naših prireditvah.

Skupna_m

16.5.2009 Kviz pomurskih osnovnošolcev iz znanja - OSAMOSVOJITEV SLOVENIJE 91

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota je 16.05.2009 v sodelovanju z 37. VTP. Maribor in Vojašnico M. Sobota organiziralo tekmovanje osnovnih šol v znanju o osamosvojitvi Slovenije 91. Tekmovanje je potekalo v učilnici vojašnice Murska Sobota ob dnevu odprtih vrat slovenske vojske. Z tem tekmovanjem smo veterani želeli obeležiti dan veteranov, ki ga praznujemo 17. maja. Tekmovalce je pozdravil tudi poveljnik 37. VTP g. Miran Fišer, poveljnik vojašnice Bratkovič in predsednik veteranov OZVVS M.Sobota Valter Baldaš. Tekmovanja se je udeležilo 30. tekmovalk in tekmovalcev. Tekmovalci so po končanem tekmovanju do razglasitve rezultatov bili seznanjeni z poklicem vojak. Nato so si lahko ogledali oborožitev Slovenske vojske kot tudi ostale tehnike civilne zaščite in gasilcev .
Vse ekipe (3. tekmovalci) so prijele spominke Slovenske vojske in veteranske organizacije, kot tudi priznanje za dosežena mesta.
Prve tri ekipe pa so še dobile plakete in praktične nagrade :
1.mesto: OŠ Bogojina   - LCD monitor
2.mesto: DOŠ Lendava  - DVD predvajalnik
3.mesto: OŠ Šalovci    - tiskalnik

Čestitamo !!!

untitled-xxx_m P5160101_m


14.5.2009 Krvodajalska akcija veteranov

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota je dne 14.05.2009, že drugo leto zapored organizirala dobrodelno krvodajalsko akcijo v bolnišnici Rakičan. Upamo, da bo taka humana akcija postala naša stalna praksa in da bomo veterani pokazali kako smo tudi v mirnodobskem času aktivni. Veseli nas, da ravno bolnišnica v Rakičanu je ena izmed tistih bolnišnic, ki uspeva sama pokrivat potrebe po tej tekočini. Verjamemo in prepričani smo, da so veterani vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, če se pokaže potreba po krvi v slučaju večjih nesreč ali katastrof. Res je, da so ravno zaradi naše akcije kri nekateri darovali prvič in verjetno ne zadnjič. Zahvaljujemo se osebju bolnišnice za tako topel in prisrčen sprejem. Želimo si, da bo potreba po tej tekočini čim manjša in mi se vidimo spet naslednje leto.

kri 002 kri 004_m


12.04.2009 Zapustil nas je podpredsednik OZVVS M.Sobota – Štefan JANASIK - Stevo

Mnogo prezgodaj nas je po hudi in neozdravljivi bolezni s ponosom in tiho zapustil veteran, prijatelj, praporščak PO Pomurja in podpredsednik OZVVS Murska Sobota Štefan Janasik – Stevo.
Smrt – pravijo ne izbira ne trenutka in ne kraja. In ko izbere nam zmanjka besed in takrat iščemo vse kaj bi morali reči, da bi življenje ne bi čutilo tega krutega udarca.
Štefan je nešteto dni in noči je opravljal domoljubne naloge v okviru priprav in vojne za samostojno Slovenijo. Po osamosvojitvi se je z vso zagnanostjo aktivno vključil v ustanovitev vse slovenskega veteranskega društva v Cankarjevem domu v Ljubljani. Bil je med prvimi jadri ustanovnih članov OZVVS. Vse do žalostnega trenutka se je razdajal za veteransko organizacijo in bil ponosen, da je njen član. Za zasluge v osamosvojitveni vojni je Štefan prejel priznanje »Obranili domovino«. V združenju pa je za požrtvovalno delo prejel bronasto in srebrno plaketo ZVVS.
Zato ti spoštovani kolega veteran Štefan Janasik - Stevo za vse to izrekamo veliko HVALA v imenu OZVVS Murska Sobota.

OZVVS Murska Sobota se vsem veteranom in praporščakov območnih združenj Slovenije zahvaljujemo, da so Štefana pospremili na njegovi zadnji poti na pokopališču v Murski Soboti.

OZVVS Murska Sobota

Slika je ob izvajanju »VETERANSKEGA  ČINA«, katerega je s  ponosom izvajal !

Stevo-3


6.3.2009 10. obletnica OZVVS M.Sobota in občni zbor OZVVS

Pomurski veterani vojne za Slovenijo so se zbrali tudi letos v soboški vojašnici, na rednem letnem občnem zboru veteranov Murska Sobota. Letošnje srečanje je bilo še posebej pomembno saj je to bila jubilejna 10. obletnica delovanja. Na tokratnem srečanju se je od 560 članov zbralo približno 140. Obravnavali smo realizacijo plana dela za minulo leto in ugotovili, da je plan celo presežen. Ob jubileju smo opozorili predvsem na mačehovski odnos države in tudi lokalnega okolja do veteranov vojne za Slovenijo, kajti mnogokrat ostanemo pozabljeni in smo na socialnem dnu. Po besedah Valterja Baldaša, predsednika OZVVS M.Sobota, sami na svoje člane ne pozabljajmo in jim le pomagamo po svojih močeh.

Ob 10. obletnici delovanja je OZVVS M.Sobota smo podelili za uspešno sodelovanje zahvalne listine Mestni občini Murska Sobota, občinam Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Puconci, Tišina in Moravske Toplice. Zahvalno listino za dolgoletno uspešno sodelovanje pa so prejeli 37. VTP Maribor, Vojašnica Murska Sobota, OZVVS Ljutomer, Lendava in Gornja Radgona, Veteranska organizacija Beos iz Madžarske, Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje in Zveza borcev za vrednote NOB Murska Sobota. Znak praporščaka sta prejela praporščaka Milan Zorko in Drago Fartek. Zahvalo in spominski kovanec pa je prejel Drago Jureš za pomoč ob proslavi pri pomniku Gederovci v letu 2008. Zahvalo za pomoč pri razvitju prapora je podeljena občinama Grad in Rogašovci. Na občnem zboru smo tudi izvolili Vladimirja Abakumova za novega sekretarja OZVVS M.Sobota. Predsedstvo OZVVS Murska Sobota si je tudi zadalo smele načrte za leto 2009.

Posebno priznanje spominsko plaketo sta ob tej priliki prejela prvi član OZVVS Murska Sobota Ivan Smodiš in prvi predsednik Ludvik Jonaš.

Kot se spodobi ob praznovanju obletnice sta prvi predsednik in prvi član združenja ob zvokih pevske skupine Prekmurci zarezala tudi torto in nazdravili z zdravico.

IMG_0476x_m vlcsnap-obcina-MS_m

vlcsnap-106849-37vtp_m vlcsnap-112225-obcni_m

vlcsnap-110098_m IMG_0477xx_m


19.10.2008 Nekaj utrinkov iz otvoritve stalne razstave dogodkov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991

To je samo del utrinkov iz otvoritve stalne razstave dogodkov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.

Text-xx_m PA170236-xx_m

PA170237-xx_m PA170241-xx_m


19.10.2008 Otvoritev stalne razstave dogodkov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 na VANEČI

Po nekaj letnih prizadevanjih smo s pomočjo Pokrajinskega muzeja M.Sobota le uspeli postaviti stalno razstavo dogodkov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. leta. Razstava je postavljena v DOMU BORCEV, VETERANOV VOJNE 91 IN MLADINE na Vaneči. ZVEZI ZDRUŽENJ BORCEV NOV OBČINSKI ODBOR M. SOBOTA se tudi zahvaljujemo, da so nam brezplačno odstopili razstavni prostor na Vaneči.
Skupne prireditve se je udeležilo preko 600 ljudi različnih borčevskih populacij, veteranov vojne za Slovenijo 91 in mladine ter simpatizerjev naše organizacije. Veterani smo na tej proslavi izvajali naš »VETRANSKI ČIN«. Nato so vse organizacije v spomin položile venec in prižgale svečo spominskemu obeležju, ki stoji na zunanji steni doma.
Na prireditvi je sodeloval tudi orkester trobil SV in vod častne straže.

Slavnostni govornik je bil predsednik države Slovenije dr. Danilo TÜRK, ki je tudi napravil otvoritev  same razstave. Kar je posebno v govoru poudaril, je skupni imenovalec vseh organizacij, ki gojijo spomin na vse vojne na naših slovenskih tleh.

Kulturni program so izvajali učenci iz OŠ in folklorne skupine občine Puconci..

Predsedniku države dr. Danilu TÜRKU se zahvaljujemo za OTVORITEV razstave, za kar smo veterani OZVVS M. Sobota posebej ponosni.

PA170207-x_m PA170217-x_m

PA170266-x_m PA170212-x_m


6.9.2008 6. tradicionalno srečanje OZVVS M.Sobota na Vaneči

OZVVS M.Sobota je organizirala 6. tradicionalno srečanje veteranov v  DOMU BORCEV, VETERANOV VOJNE 91 IN MLADINE na Vaneči. Srečanja so se tudi udeležili veterani iz Szekesfehervara iz Madžarske. Ob prijetnem druženju do večernih ur smo se tudi pomerili v raznih športnih disciplinah. Najbolj sta se izkazali ekipi iz Rogaševec in Tišine. Rezultate glej... (klikni tukaj)


26.8.2008 Podpis pogodbe o donaciji sredstev – občina Puconci

Občina Puconci je 26.8.2008 svečano podpisala pogodbo o donaciji sredstev OZVVS M.Sobota.
Za donacijo se iskreno zahvaljujemo !

POGODBA 002-x_m POGODBA 004-x_m


27.7.2008 Obletnica postavitve Spominskega obeležja in vojne 91 - v Gederovcih

V Gederovcih je Občina TIŠINA je v okviru svojega občinskega praznika skupaj z OZVVS M.Sobota in Združenjem Sever organizirala proslavo v spomin postavitve Spominskega obeležja in obletnice vojne 1991. Proslave se je ob lepi poletni nedelji udeležilo precej domačinov in veteranov iz soboške ter sosednjih območnih združenj. Na proslavi je po veteranskem činu bil prvi govornik  župan občine Tišina Jožef  POREDOŠ, nato sekretar ZVVS Mitja JANKOVIČ ter kot slavnostni govornik podpolkovnik Miran FISHER poveljnik 37. VTP Maribor. Vsi trije so v glavnem lepo orisali pot in poudarili pomen naše osamosvojitvene vojne. S kulturnim programom so proslavo popestrili učenci OŠ Tišina in pevski kvintet Štefana Kovača. Na proslavi so bila zaslužnim veteranom OZVVS M.Sobota podeljena visoka priznanja ZVVS.

ČESTITAMO!

P7270010-x_m P7270012-x_m

P7270018-x_m P7270022-x_m


19.7.2008 Svečanost ob 60. obletnici ustanovitve organizacije Zveze borcev Slovenije na Vaneči

V soboto dne 19.7.2008 smo se člani OZVVS M.Sobota in iz ostalih Pomurskih občin udeležili svečanosti ob 60. obletnici ustanovitve organizacije Zveze borcev Slovenije, ki je bila v Domu spominov na Vaneči. Na svečanosti je bilo prisotnih preko 400 ljudi. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije – Slavko GRČAR. S položitvijo venca in prižiganju sveče smo počastili spomin žrtvam NOB. Svečanost so popestrili pevke TD Vrtnica iz Beznovec, mešani pevski zbor Vladimir Močan iz društva upokojencev M.Sobota, Kapelski kvartet, recitatorji in harmonikarji iz OŠ Puconci. Bilo je prijetno in vremensko ugodno dopoldne, kjer smo lahko dorekli marsikatero zgodbo ob okusni malici iz žara in prijetni kapljici.

Kot je bilo napisano »NE POZABIMO PRETEKLOSTI« - tega se moramo tudi mi VETERANI-91 še kako zavedati:..!!!
 

P7020323_m P7020324_m

P7020341_m P7020331_m


19.6.2008 Podpis pogodbe o donaciji sredstev – občina TIŠINA

Občina Tišina je 19.6.2008 svečano podpisala pogodbo o donaciji sredstev OZVVS M.Sobota.

Za donacijo se iskreno zahvaljujemo !

Podpis-Tišina-2x_m Podpis-Tišina-1x_m


15.6.2008 Enodnevni izlet po Dravski dolini in AERO MITING v Mariboru

V sklopu aktivnosti članstva OZVVS M.Sobota smo dne 15.6.2008 organizirali enodnevni izlet po Dravski dolini in obiskali AERO MITING v Mariboru. Vzdušje je bilo odlično. Posebno doživetje je bilo samo splavarjenje, muzika in golaž ob sami vožnji po reki Dravi. Popoldne pa smo se udeležili mednarodnega AERO MITINGA na letališču v Mariboru, kjer smo uživali ob akrobacijah letal. Bilo nas je okrog 40. Bilo je enkratno in nepozabno....

t9P OJR rpa_m  Slika 060_m

Akrobati_m  DSC_0051_m


17.5.2008 Obiskali smo GEOSS ob dnevu ZVVS

Ob dnevu ZVVS to je 17.5.2008 so veterani OZVVS M.Sobota obiskali GEOSS. Prijetno vzdušje in medsebojno kramljanje ter srečanje je naredilo svoje. Slavnostni govornik na proslavi je bil Minister za obrambo RS Franc ERJAVEC. Najbolj pa smo bili počaščeni, da se je minister Franc ERJAVEC slikal z nami.
 

Geoss 022_m Geoss 015_m

OZVS1_m


10.5.2008 Dan odprtih vrat – MORS Vojašnica M. Sobota

Dne 10.5.2008 je MORS - Vojašnica M. Sobota organizirala DAN ODPRTIH VRAT. Na dnevu odprtih vrat so poleg vojaške tehnike še prikazali tehniko MORS Izpostave za zaščito in reševanje M. Sobota ter sodobna vozila in gasilko tehniko Pomurskih gasilcev. Poleg prikaza sov bili vsi udeleženci pogoščeni z dobrim vojaškim »pasuljem«. Ob tej priliki so bili podeljeni spominski znaki »STRAŽNICE« pripadnikom TO, ki so sodelovali v samoosvojitveni vojni leta 1991. Med njimi sta ta znak tudi dobila naša člana predsedstva OZVVS M. Sobota Bogdan MICEVSKI  in Aleksander ABRAHAM.

                                                                                                         ČESTITAMO!

P4290074_m P4290076_m

P4290065_m


14.3.2008 Redni občni zbor veteranov OZVVS Murska Sobota

V petek 14. marca 2008 so se v vojašnici Slovenske vojske v Murski Soboti zbrali vojni veterani za Slovenijo iz Območne organizacije ZVVS Murska Sobota. Polna dvorana, od tega  sedem uniformiranih članov, že kaže na znake dobrega dela novega vodstva. Eden od pomembnih nalog je tudi uniformiranje članstva, za še bolj pomembne naloge kot so promocija članstva in prisotnost ter udeležba na pogrebih in slavnostnih prireditvah.
Po uvodnem Simbolnem veteranskem dejanju in igranju slovenske himne, so člani izbrali in potrdili organe občnega zbora OZVVS M.Sobota.

V poročilu predsednika OZVVS, g. Valterja Baldaša je vel optimizem novega predsednika, ki se je dokazal v rezultatih. V zadnjem letu je veliko bolj zaznavna afirmacija in delovanje članstva v lokalnih medijih in glasilu Veteran. To je lahko eden od razlogov, da se je povečalo članstvo in s tem razvitje novih oblik sodelovanja in financiranja. Nadalje se je predsednik zahvalil za uspešno sodelovanje in pomoč pri realizaciji določenih nalog Slovenski vojski, občinam Hodoš, Šalovci, Puconci, Tišina, sorodnim veteranskim organizacijam združenju Sever, ZB NOB in vsem ostalim, ki so na različne načine pripomogli k realizaciji postavitve spominskih obeležij v minulem letu.

Na občnem zboru so sprejeli dopolnjen nov Statut združenja OZVVS Murska Sobota usklajenega  z statutom in pravilniki ZVVS, ter merilih Zakona o društvih.

Podeljeni sta bile dve bronasti plaketi, članoma Antonu Križniku in Vladotu Abakumovu ter spominski bronasti kovanec Štefanu Turzi.

Po končanem rednem zboru je sledila pogostitev članov. Posebej so se zahvalili predstavnikom Slovenske vojske, ker nas vsako leto gostijo v svojih prostorih in poudarili na medsebojno dobro sodelovanje ter je vzgled članstvu. Ob tako prijetnem druženju celo težke besede članov in slaba volja postanejo » tekoči « del komuniciranja, ki si ga na takšnih zborih članstvo zelo želi.

Predsedstvu OZVVS Murska Sobota še naprej želimo uspešno delovanje tako doma kot v tujini, več povezovanja ( lokalno in mednarodno ) in delovanja v dobro članstva.

P3140192_m DSC- 085_m


26.2.2008 Tekst vpisan v žalno knjigo ob smrti bivšega predsednika države dr. Janeza Drnovška

Dr. Janez Drnovšek

Preteklost, sedanjost, prihodnost. Eden izmed očetov osamosvojitve.

Veterani imamo nalogo, ohraniti spomine na osamosvojitveno vojno za Slovenijo.
Vestno jo opravljamo, zato bo dr. Janez Drnovšek vedno med nami.

V imenu OZVVS Murska Sobota, naj mu bo lahka Slovenska zemlja.

P2260227_m P2260233_m


1. novembra 2007 Obnovljeno pokopališče v Ukancu - Bohinj

OZVVS Murska Sobota ima z veteransko organizacijo BEOSZ iz Szekesfehervarja na Madžarskem podpisano pogodbo o prijateljskem sodelovanju. Ta sorodna veteranska organizacija skrbi tudi za grobove padlih vojakov v Sloveniji iz prve svetovne vojne - soške fronte. V četrtek, 1. novembra, so bili povabljeni, da se udeležijo slovesnosti ob obnovitvi ukanškega pokopališča v Bohinju. Na tem pokopališču so pokopani padli vojaki iz devetih vojskujočih se držav. Soška fronta je bila del bojišča, ki je v prvi svetovni vojni potekalo med italijansko in avstro-ogrsko vojsko od Rombona do Tržaškega zaliva, v skupni dolžini nad 90 km. Fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v celotni zgodovini človeštva in največji spopad na Slovenskem sploh.

Vence so položili vsi veleposlaniki držav padlih vojakov in tudi veterani  OZVVS  Murska Sobota in pokrajine Gorenjske. Po končani slovesnosti so se krajši čas zadržali v pisani družbi takratnih vojskujočih se narodov; tudi nasprotnikov. Ugotavljali so, da so vojaki izpolnjevali le ukaze takratne politike. Veteran je vojak, ki izpolni dolg do domovine. In lepo je, če domovina to tudi prizna.

pok_UKANC2m  pok_UKANC3m


29. oktober 2007 Komemoracija na soboškem pokopališču

V ponedeljek, 29. oktobra, so se člani OZVVS Murska Sobota na murskosoboškem pokopališču udeležili komemoracije, kjer so skupaj z borci NOB in županom MO Murska Sobota Antonom Štihcem prižgali sveče. To je tradicija v spomin vsem žrtvam ob dnevu mrtvih.


28. oktober 2007 Odkrili spominsko znamenje v Moščancih – občina Puconci

OZVVS Murska Sobota in občina Puconci, ki je proslavljala svojo 10. obletnico,  smo skupaj odkrili spominsko znamenje v stari osnovni šoli v Mošcancih. Ta stara osnovna šola v Moščancih si je spominsko znamenje zaslužila zato, ker je bilo v njej v osamosvojitvenih letih shranjeno in skrito največ orožja na enem mestu v Pomurski pokrajini.

Poleg organizatorja občine Puconci in OZVVS Murska Sobota so se vabilu odzvali člani in predstavniki NOB, Turističnega društva Moščanci in domačini. Po igranju slovenske himne je sledilo slovesno veteransko dejanje, nato pa je sledil nagovor župana občine Puconci Ludvika Novaka in predsednika OZVVS Murska Sobota Valterja Baldaša.

Župan občine Puconci, Ludvik Novak, je prejel tudi zahvalo za pomoč pri postavitvi spominskega znamenja. Slovesnost ob odkritju so popestrili člani  KUD-a iz Moščanec z lepim kulturnim programom. Nato je v nadaljevanju sledil 2. pohod spominov in tovarištva na Vanečo do Doma borcev in mladine, kjer je bila zaključna slovesnost ob 10. obletnici občine Puconci. Na tej slovesnosti je bil slavnostni govornik nekdanji predsednik republike Slovenije Milan Kučan.

VANEČA2007012m  VANEČA2007022m


8. september 2007 Športno srečanje in piknik članov OZVVS M. Sobota

Člani OZVVS Murska Sobota so se  prvo septembrsko soboto spet množično zbrali na športnem srečanju in pikniku, ki so ga pripravili veterani iz sosednje občine Tišina pri Lovskem domu v Rankovcih. Prijazno dobrodošlico so jim poleg kolegov iz Tišine pripravile tudi soorganizatorice članice Društva kmečkih žena Rankovci z izbranimi dobrotami (potica, suho pecivo, vrtanke...), ki so jih spekle posebej za to srečanje.
Prijeten dan se je ob harmonikarju nadaljeval s športnim delom: v streljanju z zračno puško, metu ročne bombe in pikadu je moči merilo devet ekip z območja OZVVS Murska Sobota.. Podelitve nagrad so se udeležili tudi organizatorji srečanja, župan Občine Tišina Poredoš in podžupan Knavs. Piknik je trajal do poznih nočnih ur, kar ni zmotilo niti najstarejših udeležencev, ki veliko dajo na druženje in svojo organizacijo.

srecanje0907_1m  srecanje0907_2m


25. avgust 2007 Enodnevni veteranski izlet po Dolenjski

Dne 25.8.2007 sta se dva avtobusa veteranov iz O ZVVS Murske Sobote podala na izlet po Dolenjski. Prva točka je bila Rašica, kjer sta nas pričakala predsednik in sekretar OZVVS Ribnica, Peter Levstek in Borut Kozina. Po prijetni dobrodošlici je sledil ogled Trubarjeve rojstne domačije. Naslednja točka ogleda je bila romarska cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Stifti, kjer nas je sprejel in pozdravil župan Občine Sodražica, Blaž Milavec. Potem nas pot vodila k ogledu privatnega muzeja zbirke starin in domače obrti iz Dolenjske. Nato smo si v nadaljevanju ogledali grad v Ribnici (tudi Reifniz), ki stoji na bregu reke Bistrice. Popoldan  po kosilu je sledil ogled spominskega parka Manevrske strukture Narodne zaščite v Kočevski Reki, kjer so nam domačini opisali in obudili zgodovinske aktivnosti in nastanka prve slovenske specialne brigade MORIS. Nato pa je še sledil ogled  Šeškovega doma v Kočevju. Seškov dom in muzejska stavba v pokrajinskem muzeju Kočevje. Sta izjemno pomemben spomenik slovenske državnosti. Tu nas je sprejel veteranski kolega Tona Vovko, predsednik OZVVS Kočevje. To je za vse nas bil za nas poučen izlet po Dolenjski, saj smo videli in zvedeli  marsikaj.

Murskosoboški veterani se zahvaljujemo veteranom z Dolenjske, ker so nam pomagali pripraviti izlet in nudili gostoljubnost, zato jih z velikim veseljem vabimo k nam v Prekmurje.

Dolenjska1_m  Dolenjska2_m


8. avgust 2007 Enodnevni izlet za člane O ZVVS M.Sobota po Dolenjski – dne 25.08.2007

Enodnevni izlet po Dolenjski bo za člane O ZVVS M.Sobota organiziran 25.08.2007. Soudeležba po osebi je 5EUR. Odhod bo 04.30 uri iz avtobusne postaje v M.Soboti.
Prijavite se lahko preko prijavnice - vabila katero ste dobili po pošti,
najkasneje do 20.08.2007.  

Predsedstvo O ZVVS M.Sobota


30. junij 2007  Odkritje spominskega obeležja na Hodošu

Dne 30. junija 2007 je bilo ob 14.00 uri ob prazniku Občine Hodoš odkritje
« Spominskega obeležja ob 16. obletnici osamosvojitve Slovenije«.
Odkritje obeležja so zagotovili :

  • Območna zveza veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota
  • Policijski veteransko društvo Sever za Pomurje in
  • Občina Hodoš

Slavnostni govornik je bil Milan Kučan, prvi Predsednik samostojne Slovenije. Poleg njega so še prisotne nagovorili župan občine Hodoš g. Orban, predsednik ZVVS g. Lisjak in predstavnik policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje.
Odkritja spominskega obeležja je popestrila policijska godba na pihala in narodni plesni skupini.

     P1010027-spomenik_m  P1010001-prizoricsce_m


16. junij 2007  Enodnevni izlet v Logatec - otvoritev novih prostorov CVVS

O ZVVS M. Sobota je v sklopu svojega letnega načrta organizirala enodnevni izlet v Logatec. Ogledali so si nove prostore Centra vojnih veteranov Slovenije (CVVS), tehniko SV in prisostvovali na otvoritveni proslavi na kateri je bil slavnostni govornik premier Janša.  Ob dobrem vzdušju so se vrnili domov v poznih nočnih urah.

    Ogled_m   Veseli del_m

Logatec-gasilska_m
 

(c) 2007 by OZVVS

http://www.website-hit-counters.com/
http://www.website-hit-counters.com

 

grbSobota

Mestna občina
MURSKA SOBOTA

galerija

Foto galerija

Murska Sobota

Click for Mestna občina Murska Sobota, Slovenija Forecast

 

Vremenska napoved
Vrem. napoved v sliki

Radarska slika padavin